Foto: Branko Pek

PRIJE 29 GODINA PROGNANI IZ SVOJIH DOMOVA: Sedamaest tisuća Drnišana moralo potražiti sklonište od granata i rafala

Autor: A.k.

Prije 29 godina je počeo rat na drniškom području, a prvi napadi su se dogodili 16. rujna 1991. godine u popodnevnim satima. Na Drniš, Oklaj, Siverić i druga drniška naselja su padale granate iz topova i tenkova i višecijevni raketni bacači.

Predvečer je stiglo i zrakoplovstvo Jugoslavenske narodne armije. Prve žrtve su pale toga dana na području Promine u selu Puljani, a radilo se o drniškom policajcu Šimi Grabiću te četvero nedužnih civila, među kojima se našlo i jedno dijete. Mate Burnać, Kata Pokrovac, Marija Verović i dvanaestogodišnja Marija pokrovac su tog dana izgubili živote.

Kolona ljudi prognanih iz svojih domova je u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine krenula prema Zagori. Boreći se za svoj život, žene, djeca, starci i bolesnici su pješačili u strahu pod granatama i rafalnom paljbom.

Preko Čikole do Pakova Sela i Pokrovnika, a dalje vlakom i autobusima prema sigurnijim mjestima, zaputili su se stanovnici ovog područja. Sedamnaest tisuća stanovnika je protjerano iz vlastitih domova, a oni koji nisu htjeli napustiti kuće su ostali kao svjedoci svih zločina na drniškom prostoru.

Ubojstva, palež, pljačke, i razaranja svega na putu su ono čemu su preostali stanovnici svjedočili. Drnišani su četiri godine živjeli u nadi i čekali trenutak kada će se vratiti kući, a taj je dan došao s Olujom, 5. kolovoza 1995. godine, prenosi radio Drniš.

SJEĆANJE NA JUNAKA DOMOVINSKOG RATA! Slavni letač nije zaboravljen: ‘Žrtvovao je sve za nešto više od njega i svih nas’!




BITKA ZA ŠIBENIK: Prije točno 29 godina u 17.57 oglasila se zračna opasnost!




Autor:A.k.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.