foto: Facebook Ivan Selak

PRIJE 25 GODINA: Na današnji dan poginuo pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Zlatko Mejaški

Autor: Dnevno

Na današnji dan, 21. travnja 1995. godine, prilikom vježbe na vojnom poligonu Gašinci, poginuo je Zlatko Mejaški, dragovoljac Domovinskog rata i pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bojnik Zlatko Mejaški rođen je 1958. godine u Mejaškom selu blizu Karlovca. Nakon što je završio osnovnu školu, odlučio je da će postati vojni pilot te je pohađao srednju vojnu školu Maršal Tito, Jugoslavenskog ratnog zakoplovstva u Mostaru.

Školovanje je nastavio na Zrakoplovnoj vojnoj akademiji JRZ-a u Zadru. Tamo je 1974. godine stekao zvanje pilota i čin kapetana Jugoslavenske narodne armije. Tijekom službe u JNA bio je stacioniran na bihaćkom vojnom aerodromu Željava.

Mejaški se zbog kadrovske i strateške politike, prije početka raspada Jugoslavije, počeo sukobljavati sa starješinama. Zbog toga je u siječnju 1988. godine presudom Vojnog suda JNA u Zagrebu osuđen na zatvorsku kaznu od sedam mjeseci i godinu dana uvjetno.

Bojnik Mejaški među prvima se 1991. godine pridružio Zboru narodne garde. Kada je formirana ekskadrila lovačkih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu, Mejaški je postao zapovjednik odjeljenja.

Zlatko Mejaški poginuo je prije 25 godina, 21. travnja 1995. godine. Tog kobnog dana u vježbama su određeni letački parovi za uvježbavanje za operaciju Bljesak na poligonu Gašinci pokraj Đakova, a bojnik Mejaški je bio sparen s bojnikom Marijanom Batarilovićem. Leteći u MiG-u 21 pri jednom zaokretu Mejaški je izgubio visinu i udario avionom u zemlju te na mjestu poginuo.

Pokopan je na mjesnom groblju u Svetom Petru Mrežničkom kraj Duge Rese.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.