Foto: Heroji Vukovara

Priča čovjeka koji je pobjegao sa strijeljanja ledi krv u žilama: ‘Pucali su im u glavu’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U stacionaru na Trpinjskoj cesti, kasnije prozvanoj ‘grobljem tenkova’, ležalo je na današnji dan 19. studenog 1991. godine 200 ranjenika i toliko civila. Srbi su već zapalili Borovo Commerc, a dok je padao kat po kat tvornice, u kombinat je ušao muškarac s bijelom zastavom u ruci. Rekao je kako će se vojska povući, ali da ljudi moraju izaći bez oružja. No, lagao je.

Pokolj u dvorištu

Po izlasku, bilo je jasno da se radi o prevari pa je došlo do zarobljavanja, no pravi užas uslijedio je u dvorištu kuće na Trpinjskoj 33 koja je ubrzo postala masovno stratište.

O tome je svjedočio preživjeli hrvatski branitelj Nevenko Mauzer koji je kao pripadnik Turbo voda uspio pobjeći sa strijeljanja koje se događalo na tom mjestu.

Foto: Heroji Vukovara

“Bilo je to oko osam sati uvečer. Iz kolone iz koje su nas sprovodili iz Borovo Commercea, izdvajali su koga su htjeli. Kada je uz cestu na Trpinjskoj cesti ostalo nas desetak, doveli su nas do staze ispred kuće broj 33. Kuća se nalazila, gledajući iz smjera Trpinje s desne strane, otprilike nasuprot nekadašnje Živojinove mesnice koja se nalazila s druge strane ceste. Dvojica od tri četnika, ušla su u dvorište, a jedan je s uperenom puškom u nas, ostao s nama. Jednog po jednog utjerivao je u dvorište odakle bi se začuo pucanj”, ispričao je Mauzer.

PREMINUO BRANITELJ KOJEG JE SRPKINJA PROKAZALA ČETNICIMA: Vukovar se oprašta od heroja koji je preživio nezamislivo

Pobjegao sa strijeljanja

Prije njega su, kazao je, u dvorište uvedena trojica:
“Posljednji treći, nije želio ući, ali natjerali su ga, a odmah potom, rekli su i meni da uđem. Unutra sam vidio kako čovjeku ispred mene, koji se opirao, pucaju u glavu. Počeo sam trčati, projurio pokraj njih i dok su pucali za mnom, uletio u bašte, prešao prugu i došao do Bobotskog kanala, gdje sam se primirio. Nisu pošli za mnom, a budući da su nakon mene tu ubijeni moji suborci Vjekoslav Jugec i Darko Sučević, pretpostavljam da nitko od onih koji su ostali pred kapijom nije preživio,”

Ružna poruka sudionicima kolone

Foto: Dnevno

Inače, prije dvije godine na dan sjećanja stradanja u Borovu Naselju, na adresi Trpinjska 33, osvanula je bezdušna poruka upućena sudionicima kolone koji su znali što se dogodilo u tom dvorištu i koji su tamo palili lampaše:

“Ne palite ovde sveće, ovde nije ni groblje ni kapela”, pisalo je na dva lista papira zalijepljenih na dvorišnim vratima.”
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.