Foto: YouTube

Preživjeli policajci otkrili jezive detalje zločina nad Hrvatima: ‘Radio je grozne stvari’

Autor: Z.S./S.V.

Prije 33 godine, 2. svibnja 1991., dogodio se masakr u Borovu Selu kada su srpski su teroristi pobili hrvatske policajcima. Bio je to prvi masovni zločinu koji se do danas nije okarakterizirao kao ‘ratni’. Ubijanje regularnih i legalnih pripadnika Specijalne jedinice policije iz Vinkovaca i dalje je nekažnjeno.

O tome je u već nekoliko puta govorio Stevo Culej. Naime, njegov brat Josip jedan od žrtava. On je o tom događaju punih trideset godina pisao knjigu “Sjeme zla” koju je prije dvije godine objavio.

“Zanemarite sve ‘istine’ o kojima ste godinama čitali u medijima i slušali na televiziji. Moja je istina stvarana punih trideset godina i zasnovana je na dokumentima i činjenicama pri čemu mi je puno pomogao Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar”, kazao nam je svojedobno Culej napominjući kako “istina nije ugodna, ali se mora znati.”

Zarobljeni

Dodao je kako su u knjizi objavljene sve okolnosti stradanja policajaca, sve ono što je prethodilo masakru, ali i ono što se dogodilo nakon njega, te tko je točno zakazao prilikom izvedbe ove akcije. Prije par godinea o tom su događaju javno o događaju progovorili redarstvenici koji su preživjeli masakr. Zapovjednik voda Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci Ivica Andabak te pripadnici spomenute postrojbe Zlatko Ereš, Franjo Levaković, Mile Plivelić, Josip Vincetić i Ivica Vranjić, opisali su trenutke u kojima je akcija krenula po zlu.

Foto: Heroji Vukovara/Facebook

“Kolega Ivan Hodak, Franjo Levaković i ja smo nakon nekoliko sati borbe bili zarobljeni. Tada se pojavio Šoškočanin, izveo nas van i držeći mi pištolj na čelu, tražio predaju mog zapovjednika Martina Matkovića. Istovremeno me jedan četnik držao jednom rukom za kosu, a drugom nož na vratu. Šoškočanin je rekao da će nas ubijati jednog po jednog, ako se on ne preda. I cijelo je vrijeme odbrojavao”, samo je dio stravične ispovijesti Josipa Vincetića, jednog od preživjelih policajaca, koju možete pogledati u video prilogu.

Ovo je vođa masakra nad Hrvatima: Srbima je danas heroj, u Borovu Selu ima mauzolej
Hrvatski policajci ubijeni u srpskoj zasjedi u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine: Stipan Bošnjak (1955.), Luka Crnković (1970.), Josip Culej (1966.), Antun Grbavac (1961.), Mladen Čatić (1971.), Janko Čović (1965.), Zoran Grašić (1969.), Željko Hrala (1968.), Zdenko Perica (1965.), Marinko Petrušić (1966.), Ivica Vučić (1961.) i Mladen Šarić (1965.).
 

Autor:Z.S./S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.