Facebook

PREŽIVIO VIJETNAM, ALI NE I HRVATSKU! Bizarna smrt prekaljenog SAS-ovca iz Irske

Autor: Snježana Vučković

Strani dragovoljac Irac Thomas Crowley nije imao mira. Ovaj obučeni pripadnik SAS-a, koji je pune 32 godine bio vojnik, aktivno je ratovao 28 godina, a između ostaloga prošao i Vijetnam – život je izgubio u Hrvatskoj na današnji dan 1995. godine.

Thomas Crowley rođen je u Manchesteru 1949. godine, a živio je u Južnoj Africi.  Kad je na CNN-u vidio snimku osječkog fiće preko kojeg prelazi tenk, spakirao se, doputovao u Hrvatsku i priključio HOS-u, postrojbi koja je za strane dragovoljce imala širom otvorena vrata. Ratujući od Južne bojišnice preko Škabrnje, koju je sa svojih 60-tak suboraca držao 45 dana, Crowley je pokazao svoje umijeće ratovanja o kojem njegovi suborci pričaju i danas. Ostao je zapamćen po svojim izviđanjima i diverzijama iz kojih je nerijetko izlazio ranjavan. Činilo se da je Thomas Crowley, taj odvažni Irac – nezaustavljiv. A onda je život okončao na minskom polju kroz koje je prolazio nakon jednog izviđanja i to onom koje je – sam postavio. Samo jedan krivi korak tijekom 28 godina ratovanja, Irca je koštao života…

Irac u kojem je kucalo hrvatsko srce

Screenshot

 

“Vjerojatno je bio u mislima jer je tog dana dobio stan, pa je razmišljao o selidbi. Samo dva tjedna prije smrti dobio je i domovnicu, pa je i ‘službeno’ bio Hrvat. Ali u Tomu je od prvog dana kucalo hrvatsko srce”, kazao nam je njegov suborac.

U svom zahtjevu za hrvatsku domovnicu, Thomas je napisao:

“Došao sam u Hrvatsku na početku rata i imam veliku želju ostati u Hrvatskoj do konačnog oslobođenja njenog cjelokupnog teritorija, a i poslije. Hrvatsku smatram svojom domovinom, spreman sam i svoj život dati za nju. Ako Bog da, da svršetak rata dočekam živ i zdrav, ostat ću živjeti u Hrvatskoj.”

Thomas Crowley to nije uspio doživjeti. Naletio je, navodno, na minu koju je sam postavio, a njegovi suborci kažu kako je jedino od svoje ruke i mogao umrijeti.




Impresionirao ratnim umijećem

“On je za neprijatelja bio neuništiv. O načinu na koji je on ratovao, mi smo mogli samo sanjati. Tom nikada nije podcjenjivao neprijatelja, život ga je tome naučio. Sjećamo se, jednom je po snajperskom hitcu prepoznao da to nije srpski snajperist već ruski specijalac. Jednostavno, kroz godine ratovanja upoznao je sve metode i stilove te načine ratovanja. Moramo priznati da smo bili impresionirani, iako je Irac u profesionalnom smislu bio strog”, slažu se suborci poginulog Thomasa.

Sprovod irskog heroja koji je upriličen u Hrvatskoj, pamti se i danas. Nepreglednoj koloni branitelja i suboraca priključili su se hrvatski građani koji su došli odati počast “hrabrom Ircu” kojega nisu poznavali, ali su za njega čuli…




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.