fbpx
Foto: MHB

‘PREVIŠE JE BEZNAĐA I PESIMIZMA’! Medved: ‘Imajmo vjere, sloboda nam nije darovana’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Laslovu obilježena je 31. godišnjica okupacije mjesta, koje su u velikosrpskoj agresiji 152 dana u zajedništvu branili Hrvati i Mađari, a komemorativnom skupu nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U spomen na poginule hrvatske branitelje i mještane Laslova vijence su položili i članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj Béla Gárdos, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics, župan osječko-baranjski Ivan Anušić i načelnici općina, izaslanstva MUP-a i MORH-a, hrvatski branitelji na čelu s ratnim zapovjednikom obrane Laslova Ladisalvom Kočišem te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Medved o Laslovu i ljudima koji su za njega poginuli

“Iako je prošla 31 godina od stradanja Laslova, još uvijek su živa sjećanja i emocije kod svih nas, svjedoka toga vremena, napose kod obitelji koje su izgubile svoje najmilije, hrabre hrvatske i mađarske sinove. Te emocije nas sve obvezuju, a na posebno naše mlade, na čuvanje sjećanja”, kazao je tom prigodom ministar Medved te podsjetio da je još uvijek nepoznata sudbina 15 osoba nestalih u Laslovu tijekom Domovinskog rata.


“Protokom vremena previše je onih koji pokušavaju istinu o Domovinskom ratu izvrtati, relativizirati i preusmjeravati. Mi, svjedoci vremena, uz naš doprinos u obrani i oslobađanju domovine, imamo još jednu zadaću, a to je očuvati i prenijeti istinu na naše mlade i buduće generacije”, poručio je Medved.

“Hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata našoj su Vladi nadahnuće, putokaz i usmjerenje u donošenju ne lakih odluka u vremenu prepunom novih izazova, uvijek imajući na umu da je na njihovoj žrtvi sagrađena naša država”, istaknuo je te pozvao sve da se i u najtežim trenucima prisjete žrtava zbog kojih se nikada ne bi trebali umoriti u izgradnji naše države.

“Imajmo vjere, sloboda nam nije darovana

“Previše je beznađa i pesimizma oko nas, čuvajmo optimizam i našu najveću snagu, a to je naše zajedništvo iz Domovinskog rata. Budimo kao narod ponosni na sve što smo postigli i uvijek imajmo na umu da nam sloboda nije darovana, nego krvlju i životima plaćena. Imajmo vjeru u sebe, u svoje bližnje, u svoj narod. Budimo u zajedništvu i smognimo snage nositi se i s novim izazovima”, poručio je Medved.

Istaknuo je da je Laslovo bilo i ostalo primjer zajedništva hrvatskog i mađarskog naroda i u najtežim danima naše domovine, te zahvalio svima koji čuvaju sjećanje na naše žrtve, pozivajući da nam oni budu uporište i izvor snage za sve nove izazove.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.