Foto: Vojko Bašić/Cropix

Preminuo je branitelj Ivan, zatočenik svog stana: ‘Ovo je kao u Alan Fordu. Kad moram izaći, zovem Hitnu’

Autor: Dnevno.hr

U Splitu je sinoć preminuo Ivan Weber, hrvatski branitelj i ratni vojni invalid, čija je životna priča uistinu tužna i mučna. Prije dvije godine Weberu je amputirana noga, nakon čega je ovaj branitelj ostao doslovno prikovan za krevet u svom splitskom stanu, ovisan o dobroj volji svoje sestre, prijatelja i susjeda.

Iako se kao predstavnik stanara deset godina borio da se na stepeništu zgrade ugradi rampa za osobe s invaliditetom, točnije za svoje starije susjede pa kasnije i sebe, to nije dočekao. Slobodna Dalmacija piše kako rampa nije ugrađena jer je trebala obuhvatiti dio javne površine, a za takav “ustupak” Grad Split nikad nije imao sluha.

Odlikovani dječak-snajperist o HOS-u: ‘Mislite li zaista da smo jurcali Vukovarom i vikali ZDS?’

Druga opcija bila je ugradnja kose rampe na čestici zgrade koju bi stanari morali sami platiti. Stanari ove zgrade u Jeretovoj ulici to si nisu mogli priuštiti ni iz pričuve niti iz svog džepa pa je Ivanov prijatelj Andrija Lipanović krajem rujna je pokrenuo donacijsku akciju prikupljanja novca za rampu i ostale potrepštine za normalan život branitelja.

‘Ovo je kao u Alan Fordu’

Otkrio je on za Slobodnu da je na hodalicu čekao deset mjeseci, na protezu koja mu ne odgovara godinu i pol dana, a fizioterapeut mu je prestao dolaziti nakon što je “ispucao” dolaske. Na lijekove je trošio oko 1000 kuna, a od Ministarstva branitelja je dobivao oko 600 kuna socijalne pomoći uz mirovinu. Ujutro bi ga posjetila patronaža nakon čega bi bio prepušten sam sebi.

Foto: Vojko Bašić/Cropix

“Financiranje su gospodinu Weberu obećavale Udruge, Crkva, Grad Split, međutim do danas to pitanje nije riješeno”, rekao je za Slobodnu Toni Šoljan, direktor Sektora upravljanja tvrtke Tehnoplast, tvrtke koja izrađuje rampe.
A tu malu stvar Ivan nije dočekao…

“Ovo je kao u Alan Fordu. Kad moram izaći, zovem Hitnu da dođe po mene!”, rekao je svojedobno Weber o cirkusu koji proživljava.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.