Premijera dokumentarnog filma o Stepincu u subotu u HNK

Autor: dnevno.hr

Premijera dokumentarnog filma „Stepinac – kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine bit će premijerno prikazan u subotu, osmog veljače, u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a uoči Stepinčeva, koje obilježavamo 10. ovoga mjeseca.

Dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značenju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je preko intervjua s povjesničarima- istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja, piše Bitno.net dodavši da je cilj da istinu o kardinalu Stepincu sazna što veći broj ljudi.

U projekt se uključilo i Hrvatsko katoličko sveučilište uz potporu Zagrebačke nadbiskupije, producirao ga je Interfilm, a dokumentarac je preveden i na engleski jezik.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.