fbpx
Foto: Privatni album

PREDVODIO JE ‘ŠTAFETU SMRTI’: ‘Crvenkapa’ je prvi stao na minu. Uz njegove ostatke pronađena je prišivka HOS-a

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1991. godine, u proboju iz Bogdanovaca poginuo je Žarko Manjkas – Crvenkapa. Unutar postrojbe HOS, “Crvenkapa”, koji je dobio nadimak po crvenoj beretki koju nije skidao sa glave, pokazao je odvažnost o kojoj će se još dugo pričati. I prije nego što je život izgubio na herojski način, uništio je 12 tenkova, mahom u i okolo Bogdanovaca.

Kobna “štafeta smrti”

Crvenkapa je prvi stao na minu prilikom pogibeljne “štafete smrti” koju je predvodio, pokušavajući tako sačuvati živote ranjenika i civila iz kolone. Pripadnici HOS-a zaključili su da je ovo najbezbolniji način za izvlačenje civila – smjenjivali su se na čelu kolone koja je išla kroz minirano kukuruzište. Kako bi koji od njih nastradao, bio ranjen ili poginuo, smijenio bi ga drugi. Nakon što je vodeći kolonu stao na minu, ubrzo je iskrvario te na tome mjestu ostao ležati mrtav. Ovim činom, dragovoljac iz zagrebačke Dubrave velikim se slovima upisao u knjigu vukovarskih heroja…

Foto: Screenshot

Njegovi posmrtni ostaci identificirani su nakon dugih 28 godina tijekom kojih je Crvenkapa vođen u knjizi nestalih. Uz njegove ostatke, pronađena je i prišivka HOS-a. Žarku Manjkasu Crvenkapi posmrtno je dodijeljen čin satnika HV-a, Red kneza Domagoja, Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenica Domovinskog rata, a prošle godine je konačno i dostojanstveno pokopan.


Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.