Ured predsjednika

PREDSJEDNIK ODLIKOVAO ‘TIGROVE’: Govorom pokazao da razumije kako ‘kuca bilo’ branitelja

Autor: Snježana Vučković

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović povodom 30. obljetnice osnutka uručio odlikovanja pripadnicima 1. gardijske brigade Tigrovi i pripadnicima Jedinice za posebne zadatke Rakitje, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

U podugačkom govoru, predsjednik je kazao kako u svakoj nevolji “sudbina većine ovisi o malom broju ljudi, malo dobrih ljudi”:

“Hvala vama koji ste tu i onima koji više nisu među nama”

“Hrvatska je tada praktički bila u zaštiti ljudi koji su bili dovoljno hrabri, smjeli, beskompromisni i koji se nisu dali prestrašiti. Među tim ljudima bili ste i vi. Zato još jednom hvala vama koji ste živi i hvala jako, od srca i zauvijek onima koji više nisu među nama. Hrvatska ih nikada neće zaboraviti i nikada ih i nije zaboravila”, kazao je Zoran Milanović i dodao:

“Mi smo jedino društvo u Europi koje može reći da smo generacija koja je prošla rat, neki kao vi izravno, a svi hrvatski građani neizravno. Niti jedne druge zemlje u Europi koja je kroz tako nešto prošla nema, osim naše susjedne, uništene, razarane i ponižavane Bosne i Hercegovine”.

Govor završio stihovima

Predsjednik je svoje obraćanje hrvatskim braniteljima završio je riječima “dragi prijatelji, hrvatski junaci, završit ću stihom iz vaše pjesme – ‘I u slavi i u krvi Tigrovi su uvijek prvi'”.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovani su Bruno Bulić, posmrtno, Drago Prša i Željko Tošić, posmrtno.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u Domovinskom ratu, odlikovani su Marko Dogančić, Zoran Gruber, posmrtno, Jozo Milićević i Stevica Pavlini, posmrtno.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju Redom bana Jelačića odlikovani su pukovnik Mihael Pintarić i Damir Šimunić.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Željko Božić, Davorin Fiket, Damir Gregurić, Zdravko Ivanek, Franjo Kantoci, Damir Podvinski, Ivan Štefec i Branko Turek.

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Redom hrvatskog trolista odlikovani su Nikola Bogojević, Ivan Bošnjak, Stanko Butorac, posmrtno, Miroslav Ćuk, posmrtno, Stevica Davidović , posmrtno, Marijan Đuran, posmrtno, Damir Grabar, Alen Grđan, Zlatko Horvat, posmrtno, Stjepan Ivanović, Predrag Jurčec, posmrtno, Mate Juroš, posmrtno, Ivica Kopecki, Marijan Kosić, posmrtno, Damir Krsnik, posmrtno, Dražen Levanić, posmrtno, Duško Malić, Vlado Muraja, Josip Orešković, posmrtno, Mario Šincek i Željko Vinković, posmrtno.  

Redom hrvatskog pletera, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovani su Vladimir Balgač, Mile Čulina, posmrtno, Josip Knežević, posmrtno i Tihomir Vidmar.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.