fbpx
Foto: Privatna arhiva/ Jacques Nicolai

‘PREDSJEDNIK IZVRSNO PRIČA FRANCUSKI!’ Strani dragovoljac mu otvorio dušu: Rekao mu da nemaju ni spomenik, Milanović tražio detalje

Autor: Snježana Vučković

Jacques Nicolai strani je dragovoljac koji je 90.-tih sa Korzike u Hrvatsku došao kao humanitarac, no odlučio se priključiti 113. šibenskoj brigadi HV-a s kojom je završio na mnogim bojištima diljem domovine.

Nakon što se više od 25 godina izbivanja vratio svojoj novoj domovini, ovaj je francuski prošle godine službeno postao i državljaninom Hrvatske zbog čega je, kaže nam, silno ponosan.

Foto: Privatni album/Jacques Nicolai

Osim toga, Nicolai, kojeg suborci zovu “Jack Nico”, 2015. godine proglašen je počasnim građaninom Općine Promina u kojoj sada živi, a koju je povodom Dana sjećanja na vojne i civilne žrtve toga kraja posjetio hrvatski predsjednik Zoran Milanović.


Ugodan razgovor s predsjednikom

Jack kaže da je imao priliku porazgovarati sa Milanovićem koji je pokazao interes za strane dragovoljce:

“Cijelo vrijeme smo pričali na francuskom, predsjednik ga izvrsno govori”, pohvalio je Zorana Milanovića.

“Ispričao sam mu o našem doprinosu i objasnio da niti nakon 30 godina strani dragovoljci nemaju spomen obilježje. Nakon toga, on je tražio još detalja o nama. Rekao sam mu da smo izgubili više od sto dragovoljaca koji su poginuli u borbi, a da imamo 120 teško ozlijeđenih od cca 550 dragovoljaca”, kaže Jacques Nicolai dodajući da je zadovoljan jer je s predsjednikom koji je obećao pomoći mogao iskreno komunicirati, bez lošeg prevoditelja.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.