fbpx
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PREDSJEDNIK BRANI BLAŠKIĆA! ‘Kakav ratni zločin? To je bila politička presuda, pa nije on Mladić!’

Autor: Snježana Vučković

Na vojnom poligonu “Gašinci” održan je Dan za medije drugog dijela vojne vježbe “Stabilnost 21/1” kojom se HV priprema za proslavu 30. obljetnice osnutka. Vježbi je prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji je, po običaju, bio zasut pitanjima potpuno nevezanim za događaj kojem je nazočio.

Milanović: “Blaškić nije zločinac”

Osim propitkivanja o “trzavicama” između njega i premijera, Milanović je upitan i o generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću koji je bio osuđen za ratni zločin, a koji je samo dan prije s njim bio na sastanku u predsjedničkom uredu:

“Blaškić nije nikakav zločinac, kao uostalom niti jedan Hrvat koji je bio suđen po zapovjednoj odgovornosti… Zločine su činili pojedinci iz pozadine i za njih nema opravdanja”, kazao je Milanović.


Podsjetimo, Tihomir Blaškić bio je optužen za zločine koje su neki pripadnici hrvatskih snaga počinili od svibnja 1992. do siječnja 1994. nad Bošnjacima.

“Pa, nije on Mladić”

Blaškić se dobrovoljno predao 1. travnja 1996. godine, da bi 2000. godine bio osuđen na 45 godina zatvora. Po završetku drugostupanjskog (žalbenog) postupka 2004., žalbeno vijeće je odbacilo 16 od 19 točaka optužnice te mu je izrečena konačna kazna od devet godina zatvora, no oslobođen je već 2004. godine jer je već izdržao više od 90% kazne u pritvoru.

Predsjednik Zoran Milanović objasnio je zašto je, među ostalim generalima HVO-a, u svoj ured primio i Tihomira Blaškića:

“Postoje različite kategorije zločina… Što se Blaškića tiče, to je bila politička presuda. On nije Ratko Mladić… Da jest, nikada ne bih s njim razgovarao. Osim toga, ne zaboravimo da je Blaškić svojedobno podržao Ivu Josipovića”, podsjetio je Milanović.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.