Foto: Screenshot/Ilustracija

Pravda za Čađu i civile iz ‘živog štita’: Pravosuđe ne zaboravlja užasan zločin u Zamlaći

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Za danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu zakazano ročište za glavnu raspravu u ponovljenom postupku protiv Pere Krnjete (1960.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku optužnicom od 04. studenog 1994. optužilo je 35 pripadnika “Milicije Krajine” za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tvrde da su 26. srpnja 1991. kao pripadnici paravojne formacije tzv. “Milicija Krajine” sudjelovali u napadu na sela Zamlaću, Strugu i Kozibrod, te da su pri ulasku u kuće opljačkali imovinu, spalili ili uništili veći broj kuća i gospodarskih objekata.

Izveli su civilno stanovništvo iz kuća i kao “živi štit” ih vodili cestom Dvor – Kostajnica. Civile su putem neprestano fizički maltretirali, a po dolasku u selo Kozibrod otvorili su vatru na civile te tom prilikom ubili veliki broj civila, a dio je zadobio teške tjelesne ozljede.

Tjerali Hrvate u “živi štit”

Postupak se vodio pred Županijskim sudom u Sisku, ali je 2012. godine izmijenjen Zakonom o primjeni Statuta MKSJ-a u odnosu na optuženika Leonarda Jankovića, Predraga Orlovića, Milana Begovića, Nedeljka Pašića, Predraga Korizme, Nenada Korizme, Jana Jankovića i Pere Krnjete.

Leonardo Janković uhićen je u Austriji u siječnju 2014. po tjeralici IP-a, a presudom Kaznenog suda u Zagrebu izručen je Hrvatskoj u travnju 2014. godine. Od 30. ožujka 2015. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset godina te proglašen krivim za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. Pritom su ubijena četiri civila, a pet ih je ranjeno, spaljene su i opljačkane mnoge kuće i gospodarski objekti, zlostavljana su i na kraju ubijena tri zarobljena hrvatska policajca. Vrhovni sud Republike Hrvatske presudom od 13. siječnja 2016. u cijelosti je potvrdio prvostupanjsku presudu.

KAKVI SU TO HEROJI BILI! Mile Blažević-Čađo, opasan eksplozivom, bacio se pod oklopno vozilo okupatora i poginuo u eksploziji!
Višegodišnje zatvorske kazne

U međuvremenu je precizirana optužnica u odnosu na ostalih sedam okrivljenika. Navodi se da su 26. srpnja 1991. godine u selima Zamlaća, Struge i Kozibrod svi naoružani teškim naoružanjem, a s ciljem rušenja uspostavljenog demokratskog društva u Republici Hrvatskoj, ušli u spomenuta sela, protjerivali Hrvate iz tih sela, vodili ih ispred sebe kao živi štit, palili i rušili kuće eksplozivnim napravama, te ničim izazvani pucanjima iz vatrenog oružja uzrokovali stradanje brojnih Hrvata.

Foto: Privatna arhiva

Presudom Vrhovnog suda u Zagrebu od 21. srpnja 2022. godine optuženici su u odsutnosti proglašeni krivima i osuđeni, i to: Janković Jan i Pašić Nedjeljko, svaki na po 10 godina zatvora, dok su ostali osuđeni na jedinstvene kazne, a svaki osuđen je na 15 godina zatvora. Osim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Orlović, Begović, braća Korizma i Krnjeta optuženi su i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, jer su s drugim NN pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi tukli i mučili trojicu zarobljenih pripadnika MUP-a, koje su potom natjerali da se skinu, trče preko livade prije nego što su ubijeni. Pašić je u tom dijelu nepravomoćno oslobođen optužbe. Sud je svim optuženicima odredio istražni zatvor.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.