Foto: Screenshot

Poznato je otkud mu nadimak Štuka: Hrvati koji su poznavali monstruma s Ovčare sve otkrili

Autor: Snježana Vučković

Obzirom da je brojnim Hrvatima služenje roka u bivšoj JNA započelo za vrijeme nastanka političkih turbulencija i urušavanja bivše države 90-tih godina, bilo je za očekivati kako će u tom okruženju biti pod prismotrom, izvrgnuti provokacijama, uvredama i šikaniranjima.

Poznato je kako su mnogi od njih razno raznim “kanalima” bježali iz tadašnjih kasarni, a nemali broj je u Hrvatsku stigao preko Mađarske granice. Ipak, nedovoljno se zna o mladim Hrvatima koji su kao redovni vojnici JNA bili doslovno zatočeni i maltretirani – a bilo je i onih koji se nisu vratili živi.

Foto: Screenshot

Hrvati 91. ostali zatočeni u JNA

Pojedini hrvatski vojnici koji su bili zatočeni na Dedinju, a koje je JNA pretvorila u logor samo za njih, tamo su bili zatvoreni u vrijeme kada je rat već naveliko trajao. JNA je redovne vojnike počela masovno slati na “vojnu vježbu kod Sremske Mitrovice”, no oni su, kažu nam, znali da se zapravo ide za Vukovar ili Osijek.

“Sa nama u kasarni tada je kao redovan vojnik služio i zloglasni ubojica s Ovčare, Spasoje Petković Štuka kojeg se, izmešu ostaloga, sumnjiči za likvidaciju Jean Michel Nicoliera. Iako se danas o njemu piše kao o četniku i srpskom dobrovoljcu, važno nam je naglasiti da je on u Vukovar došao kao redovan vojnik. JNA već 30 godina sve zločine ‘prišiva’ srpskim dobrovoljcima, paravojsci i četnicima, a Štuka je dokaz da je neke od najgorih zločina počinio njihov pripadnik.”

Foto: Screenshot

“Štuka je bio iskompleksirani, nametljivi egoist!”

Na pitanje, kakav je Štuka bio prije nego što se dogodio Vukovar i kako je bilo s njime provoditi vrijeme u kasarni, Hrvati koji su bili zatočeni u JNA nam kažu:

“Bili smo ‘decembarci’, odnosno, oni koji su na služenje roka došli u prosincu 1990. godine. Štuka je bio tašt i hvalisav, ali potpuno nerealiziran čovjek koji je patio na priznanja. Klasičan egoist koji kao čovjek nije ima ništa za ponuditi…  Osoba s kroničnim nedostatkom samopouzdanja koja je samo čekala svojih ‘pet minuta’ a koje su se, na žalost, dogodile u Vukovaru.”

Prisjetili su se i da nije bio pretjerano inteligentan, a ispričali su i kako je nadimak dobio upravo od njih:
STRAŠNA ISTINA O ZLOTVORU KOJI JE FRANCUZA MUČIO NA OVČARI: ‘Provjerio sam, Kemo je netaknut umro 2008. u Vukovaru’

“Nadimak je dobio zbog svoje gluposti”

“Negdje između između našeg i pravoslavnog Uskrsa 91., nas pet ili čest vojnika razgovarali smo između nas o tome kao ga tko slavi. Štuka se pojavio i nepozvan upleo u priču o tome kako je on veliki pravoslavni vjernik. Mi smo svi znali da je veliki hvalisavac jer je preko oca oficira u Titovu gardu došao preko veze. Prvo smo ga pustili da se hvali, a onda smo ga pitali ‘što pravoslavci jedu na Veliki petak’, iako smo znali da njihovi vjernici do zalaska sunca ne jedu ništa osim neslanog kruha i kuhanog. Malo smo ga zatekli pitanjem, a obzirom da je od nas čuo da katolici jedu ribu, promrmljao je da i oni jedu ribu. Vidjeli smo da nema pojma i da laže, pa smo ga pitali koju točno ribu jedu pravoslavci na Uskrs, a on je bubnuo ‘štuku’. Eto, tako je nastao njegov nadimak Štuka. Iz njegove gluposti.”
Kao što je već gore rečeno, Spasojević je svoju “slavu” dočekao pola godine nakon što je od Hrvata dobio nadimak. Postao je poznat kao “krvnik s Ovčare” koji je između ostalih zločina pred beogradskim sudom kao svjedok – pokajnik, priznao ubojstvo francuskog dragovoljca HOS-a, Jean-Michela Nicoliera.

Foto: Screenshot/Intervju

Stravična Štukina izjava nakon pada Vukovara

Nakon pada Vukovara, Štuka je za srbijanske medije izjavio:

“Ja sam običan, prosječan vojnik. Da mi je netko u prosincu prošle godine rekao da ću se boriti i ubijati, prebio bih ga. U to vrijeme sam razmišljao samo o djevojkama i kako ću upisati višu Kriminalističku školu u Zemunu. A sada mi je sasvim svejedno hoću li ubiti čovjeka ili kokošku. Mogao bih ubiti i tebe kada bi mi digao živac. Ovdje sam naučio ubijati jer drugačije ne bih mogao preživjeti. Ovdje su ginuli oni koji su se bojali. Tko se nije plašio, ostao je živ. Ja sam 12 puta trčao na snajper i ništa. Neće me metak. Jači sam od sudbine”, kazao je Spasoje Petković – Štuka, tada 19-godišnjak iz Rume kojeg su novinari pronašli u štabu TO Vukovar, u naselju Petrova gora gdje je zajedno s četnicima i srpskim dragovoljcima ‘čistio’ Vukovar.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.