Foto: Udruga veterana 2. gardijske brigade Gromovi

Poznati hrvatski glumac je 1991. bio pravi ratnik: ‘Imao je 66 godina, zvali smo ga Deda’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan, 18. travnja 1925. godine u Pakracu je rođen hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Sven Lasta. Lasta je bio jedan od rijetkih pripadnika umjetničkog miljea koji je 1991. godine početkom Domovinskog rata u Hrvatskoj osjetio poziv Domovine i priključio se hrvatskim braniteljima.

Noćno granatiranje Sunje koncem srpnja 1991. godine taj je gradić pretvorilo u gotovo pepeo i prah. Srpska vojska je u potpunosti opkolila razoreni grad, mještani su se branili sami kako su znali i umjeli.

Dan prije pobunjeni Srbi u operaciji Žaoka napali su više mjesta na Banovini kako bi uništili hrvatske snage koje su već mjesec dana branile Banovinu i Pounje. Istodobno su napadnuti:Glina, Topusko, Viduševac, Prekope, Hrvatska Kostajnica, Zamlaće, Struga, Mučani, Kuljani, Kozibrod, Pounje i Majur.

Foto: Udruga veterana 2. gardijske brigade Gromovi

Zvali su ga “Deda”, biciklom se vozio na crtu

A onda je Sunja konačno počela dobivati pomoć. Ubrzo je stigla Umjetnička satnija Hrvatske vojske čiji je zapovjednik Slobodan Praljak preuzeo vodstvo obrane, a među hrvatskim umjetnicima bio je i legendarni glumac Sven Lasta (na fotografiji desno).

Kad se Lasta sa svojih 66 godina i dva infarkta priključio obrani Sunje, svi su se pitali “što će nam taj stariji gospodin”, zbog čega je ubrzo dobio nadimak “Deda”. Iako je u to vrijeme bio poznat i popularan, Sven Lasta nije tražio poseban tretman. Zapravo, upravo obrnuto. Ovaj veliki glumac je branio željezničku postaju u Sunji pri čemu je pokazao nevjerojatnu odvažnost. Usput je, zbog godina i iskustva, savjetovao dečke iz postojbe koji su mu poklonili bicikl s kojim se vozio do položaja. Pritom je konstantno bio izložen paljbi.

(FOTO) Komemoracija za poginule Gromove i branitelje Sunje, Medved: Sunja je simbol obrane Siska i Hrvatske!
“Kaj, moram biti s dečkima”

“Najme kaj, vozil’ sam se biciklom na stanicu. Na početku sam Nove ulice kad odjednom počne napad. Mine padaju lijevo i desno od ceste, ja samo nastavim dalje, odjednom me nekaj digne u zrak i tresnem u jarak. Dignem se, pogledam se, nigdje ne krvarim. Jedino se svinuo prednji kotač. Dignem bicikl i nastavim ga gurati prema stanici. Bole me noga i rame, ali hodam. Padne još nekoliko mina, a onda i to prestane. I evo me! Najme kaj, moram biti s vama, mojim dečkima”, zapisao je Lasta.

Sven Lasta vrlo je malo i gotovo nikako zastupljen u medijima, knjigama, zapisima. Zato Sunjani ne zaboravljaju svoga, kako su ga zvali, “Dedu”. Original njegova poprsja, zahvaljujući generalu Slobodanu Praljku i nadahnuću kipara Stjepana Gračana postavljen je u parku u središtu Sunje, otvoren pogledu putnika namjernika i sunjskih stanovnika, na spomen njemu i onima koje personificira, hrvatske branitelje.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.