Borna Filic/PIXSELL

Povratnici predlažu da 15. siječnja postane spomen-dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Autor: Hina

"Žao nam je što i ovaj dio Hrvatske nije oslobođen na isti način, jer bismo time riješili puno više problema s kojima smo se kasnije susreli, no s druge strane moramo biti ponosni što je to jedina akcija Ujedinjenih naroda u povijesti koja je uspjela riješiti sukob mirnim putem", rekao je Branko Pek

Predstavnici osječko-baranjske Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) predložili su ponedjeljak navečer  da se 15. siječnja proglasi spomen-danom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i danom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Prošlo je 20 godina je otkako je završila mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, a pa ne vidimo nikakvog razloga da se ne slavi i taj dan kao što se slavi 5. kolovoza”, rekao je Branko Pek, predsjednik županijske organizacije ZPH  na okruglom stolu u Belom Manastiru.

Predstavnici ZPH odlučili su da će Vladi RH predložiti da se, u datume koji se obilježavaju u Hrvatskoj, uvrsti i 15. siječanj kao spomen-dan međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije Podunavlja.

Tijekom rasprave o statusu hrvatskih branitelja u hrvatskom društvu, u ZPH smatraju kako su oni u zadnje vrijeme omalovaženi i napadani.

“Govori se o invalidima Domovinskog rata koji primaju mirovine, a zaboravlja se na partizane i njihove mirovine. Drugi svjetski rat je zavšio prije puno godina, a njih još ima 13-14 tisuća, dok otprilike ima petnaestak tisuća hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji ne primaju mirovine”, rekao je Pek.

U ZPH predlažu donošenje novog zakona o ratom stradalim područjima, jer stari zakon više ne funkcionira te da se Zakon o regionalnom razvoju prilagodi ratom stradalim područjima, jer je s područja Baranje do sada odselilo oko 15 tisuća mladih obitelji “Nažalost, nema interesa od nadležnog Ministarstva, jer ministrica Gabrijela Žalac ima neke druge ideje u vezi sa Zakonom o regionalnom razvoju, za kojeg mi smatramo da nije primjenjiv”, ocijenio  je Pek.

Na okruglom su stolu, uz ostale, sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i grada Belog Manastira.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.