Ani Galović

POTRESNI RATNI IZVJEŠTAJ VUKOVARSKE BOLNICE: ‘Umotana u zavjesu, donesena je mrtva 6-mjesečna beba’

Autor: S.V.

“S Mitnice je u bolnicu, umotana u zavjesu, donesena mrtva šestomjesečna beba, ubijena granatom ispaljenom s položaja JNA. Ranjeni su i njegovi tata i baka, koja je jedva preživjela operativni zahvat (amputacija desne ruke)”, zabilježeno je u ratnom dnevniku vukovarske bolnice 19. listopada 1991. godine.

Šestomjesečna beba bio je maleni Ivan, drugo dijete u obitelji Pave i Dragice Kljajić koji su imali i kćer Ivanu, opisuje stranica Domovinski rat objašnjavajući da “baka” iz bolničkog izvještaja nije bila Ivanova baka, što s obzirom na ratne okolnosti – nije čudna pogreška u zapisu.

Smrt u podrumu Mitnice

Ivan Kljajić ubijen je 18. listopada 1991. Njegova se obitelj usred ratnih zbivanja morala skloniti sa Sajmišta na kojem je živjela u dio grada pod nazivom Mitnica. Otac Pavo branio je grad, a nesretni događaj zbio se za njegova posjeta obitelji koja je dane provodila u podrumu.

“Suprug Pavo upravo je došao s položaja da nas posjeti. Svi smo bili zajedno u podrumu, uzeo je malenog Ivana u naručje i sjeo na ležaj. U tom trenutku pala je granata. Suprug je ranjen u ruku i ispod pazuha, a maleni je preminuo na mjestu… Oboje su odvedeni u vukovarsku bolnicu. Poginula je i gospođa koja mi je tada bila poput majke, Rozalija Zalubil”, ispričala je majka poginulog Ivana, Dragica Kljajić.

Otac i dijete počivaju u zajedničkoj grobnici

Pavo Kljajić u bolnici je ostao dok mu nisu sanirali ozljede, a zbog nedostatka mjesta i potrebe za daljnjom brigom i previjanjem, prebačen je u sklonište ranjenika u Borovo Commerceu. Odande mu se nakon pada Vukovara gubi svaki trag, a njegovo tijelo ekshumirano je na farmi Lovas kraj Borova Sela 2004. godine. Maleni Ivan ekshumiran je iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju, a identificiran je po odjeći koju nose bebe, “gegama”. Obojica počivaju u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju u Solinu.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.