Foto: Alen Čaušević

Potresna potraga za izgubljenim spomenikom 18-godišnjem borcu: ‘Naježio sam se kada sam ga vidio’

Autor: Snježana Vučković

Članovi Udruge maratonaca Sisačko moslavačke županije “Heroji ne umiru” posjetili su Tomislavgrad kako bi sudjelovali u obilježavanju 31. godišnjica utemeljenja HVO Brigade Kralj Tomislav. No, kažu nam kako to nije bio jedini razlog njihova posjeta Hercegovini.

Potraga za spomenikom

Naime, odavno su željeli pronaći spomenik jednom suborcu i u tome su uspjeli zahvaljujući bivšem načelniku policije Jozi Gudelju i policajcu Mili Mamiću bez kojih bi, kažu, teško pronašli spomen obilježje poginulog heroja Damira Cara iz Žažine (Sisak) udaljenog 25 kilometara od Tomislavgrada.

Foto: Privatna arhiva

18-godišnji heroj iz Siska poginuo u malom, hercegovačkom selu

“Poginuo je u selu Crvenice pokraj Tomislavgrada, 19. ožujka 1992. Bio je pripadnik Udarne bojne Žažina koja je proizišla većinom od ljudi iz 55. Lad-a. PZO. Sisak. Naime, on je tamo budućim vojnicima držao obuku. Na žalost, poginuo je  od najgore protupješadijske mine mjesec dana prije 19. rođendana”, doznajemo od Alena Čauševića kojeg je sučeljavanje sa spomenikom i mjestom na kojem se nalazi, iznimno potreslo.

“Bio je nasmijan i veseo mladić. Večer prije pogibije izašli smo na piće, a tom prilikom dao sam mu busolu za obuku. Drugi dan stigla je strašna vijest o njegovoj smrti. Na žalost, u Sisku ga nitko ne spominje, ali Crveničani nisu dozvolili da se Damir zaboravi. Sagradili su mu divan spomenik i štuju njegovu žrtvu svake godine.”

Foto: Alen Čaušević

Mještani sela mu sagradili spomenik

Čaušević kaže da ga je pronalazak spomenika “naježio”:

“Vjerujte spomenik se nalazi na takvom mjestu gdje ga je bez vodiča vrlo teško pronaći. Nalazi se stotinjak metara od pogibije, na maloj uzvisini sa koje puca divan pogled, 360 stupnjeva oko spomenika. Kada sam ga ugledao, prošla me jeza. Tu je 18- godišnjeg Damira koji je dao sve za domovinu napustila duša…”

Foto: Alen Čaušević

Pomogli njegovoj obitelji nakon potresa

Čaušević kaže kako je neizmjerno zahvalan Crveničanima koji posjećuju ovaj spomenik i koji ga, za razliku od Siščana, nisu zaboravili:
“Nakon potresa u Petrinji i Sisku, stanovnici ovoga sela prikupili su novčanu pomoć za Damirovu obitelj. Neizmjerna je zahvalnost koji Hercegovci pokazuju prema njegovoj žrtvi”, ganuto završava naš sugovornik.

Foto: Alen Čaušević

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.