fbpx
Foto: MORH/F.Lenoir

POTPISALI SMO SPORAZUM O NABAVI STRELJIVA: ‘Važno je da se skladišta popunjavaju’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane u Bruxellesu u ponedjeljak, ministar obrane Mario Banožić potpisao je Projektni sporazum o zajedničkoj nabavi streljiva u okviru Projekta kategorije B Europske obrambene agencije. Uz Hrvatsku je još 17 država članica Europske unije iskoristilo priliku potpisati Sporazum s EDA-om, čime je stvoren okvir za nastavak procesa vezanog uz zajedničku nabavu streljiva za potrebe država članica, ali i Ukrajine.

“Republika Hrvatska pravovremeno je prepoznala važnost popune zaliha streljiva te se u tom kontekstu pridružila europskoj inicijativi čija je namjera olakšati i ubrzati popunu zaliha država članica. Istovremeno, kao značajan element ovog projekta Republika Hrvatska vidi i potrebu nastavka davanja podrške Ukrajini, što će biti iznimno važno za održavanje sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga u borbi protiv ruske agresije”, piše na stranicama MORH-a.

Punjenje skladišta

“Ministarstvo obrane kontinuirano prati stanje zaliha streljiva i sukladno s potrebama Oružanih snaga traži najbolje i najefikasnije načine popunjavanja. U vrijeme kada je zbog globalnih okolnosti otežana opskrba kako naoružanjem, tako i streljivom, važno je da su skladišta adekvatno popunjena i da se održavaju sposobnosti Oružanih snaga”, rekao je ministar Banožić.


Sudjelovanje država članica u zajedničkoj nabavi pod okriljem EDA B kategorije projekta omogućava državama agregiranje potreba i konsolidirani pristup industriji što bi moglo utjecati na povoljniju cijenu, dugoročno osiguranje proizvodnje i količina, kao i sigurnost opskrbe.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.