Požeški list

POSTROJAVANJE ZA PAMĆENJE! Evo kako su 1992. reagirali Hrvati na pojavu 123. brigade

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan, 19.siječnja, 1992. godine na Trgu Svetog Trojstva u Požegi održano je svečano postrojavanje i prisega pripadnika 123. požeške brigade.

Bilo je to prvo svečano postrojavanje vojske u oslobodenoj Požeštini. Brigadu je na glavni trg došlo pozdraviti nekoliko tisuća stanovnika te obitelji dragovoljaca, a našao se ondje vojni, politički i vjerski vrh grada, te izaslanstvo iz Zagreba (pomoćnik ministra obrane Ivan Milas, kao i zapovjednik Prve operativne zone HV-a Karlo Gorinšek), podsjeća Domovinskirat.

Ova brigada HV formirana je krajem listopada 1991. od 63. samostalnoga bataljuna i 4. bataljuna 108. brodske brigade. Do Sarajevskog primirja, brigada je imala 57 poginulih i 402 ranjena pripadnika, a nakon primirja postaje ročna brigada HV.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.