Pored najmlađe žrtve Ovčare (16) pronađen je njegov izrezbareni dupin. Odluku da Igor umre donio je susjed…

Autor: Snježana Vučković

Odvezli su ih na Ovčaru. Kasnije smo čuli da je na Ovčari bio izdvojen u skupinu koju su planirali pustiti, ali je jedan od susjeda rekao da ne može. Tamo je i ubijen”, kazala je njegova majka Irena Kačić.

Igor Kačić bi, da je poživio, sada slavio svoj 40. rođendan. Vjerojatno bi bio u braku, moguće i da bi imao djecu. No, njegova majka o tome može samo razmišljati i na dan njegova rođendana o tome nagađati. Igor Kačić bio je maloljetni branitelj i… najmlađa žrtva Ovčare. Odluka da Igor umre i nikada ne doživi vlastitu obitelj donesena je nakon samo dvije izgovorene riječi: Ne može.

Otav Vukovarca Igora Kačića bio je zapovjednik obrane na Sajmištu. Nad očevim mrtvim tijelom tada 16-godišnji Igor se zarekao da će se osvetiti. Naoružan je čuvao skloništa, a zadnje dane, prije pada obrane, proveo je s majkom i dvije sestre u vukovarskoj bolnici odakle je i odveden na stratište na Ovčaru.

“Bili smo zajedno u bolnici i to je bilo zadnji put da sam ga vidjela. Svi smo bili u strahu što će se dogoditi i hoćemo li preživjeti. Izlazili smo zajedno van kada ga je Veselin Šljivančanin izdvojio. Obratila sam mu se, pokazujući Igorovu zdravstvenu iskaznicu, da ima samo 16 godina i da ga ne odvajaju od mene, na što mi je on samo grubo odgovorio da će provjeriti. Potom su ih odvezli na Ovčaru. Kasnije smo čuli da je na Ovčari bio izdvojen u skupinu koju su planirali pustiti, ali je jedan od susjeda rekao da ne može. Tamo je i ubijen”, kazala je njegova majka Irena Kačić.

Dodala je i kako je Igor bio divan dječak koji je svirao, pjevao i rezbario tako da joj je poslije njegove smrti ostao mali dupin kao uspomena, kojeg je rezbario još u podrumu kuće kada je rat već uvelike započeo. Dugo se nadala da je živ, a onda je ekshumacija otkrila užasnu istinu.

“Dali smo krv i na osnovu DNK potvrđeno je da je Igor ipak ubijen na Ovčari. Uz njegovo tijelo pronađen je i njegov izrezbareni dupin”, rekla je nesretna majka pokojnog Igora.

Igora Kačića osim njegove obitelji nikada neće zaboraviti ni Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata koja u pokušajima da svi njezini pripadnici ostvare svoja prava nikada nije zaboravila svoje poginule, pa tako niti Igora Kačića. Dok su oni živi, kažu, živjet će i on…




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.