Foto: Screenshot/yt

Poljubio voljenu Mandicu i otišao: Poznatu vojničinu zarobili i ubili nakon mjesec dana mučenja

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Johannes Tilder (1963.) bio je nizozemski dragovoljac i heroj Domovinskog rata koji je poginuo u svibnju 1994., nakon što je Hrvatskoj iznimno doprinio svojim vojničkim iskustvom i znanjem, zarobljen i ubijen.

Tilder je nakon završene Kraljevske akademije dvije godine pohađao specijalnu škole za izvidnike diverzante. Svoje je znanje prvi puta primijenio petogodišnjim boravkom u NATO bazi Seedorf u Njemačkoj (1985.-1990.). Nakon toga je kratko bio u Legiji stranaca, a onda je započeo rat u Hrvatskoj…

Foto: Crne mambe

Postao je lički zet i Hrvatsku odabrao za svoju domovinu

Johannes Tilder je poput brojnih Nizozemaca odlučio pomoći Hrvatima u njihovoj borbi za samostalnost, pa se 1991. godine pojavio u Gospiću u kojem odmah biva primljen u 9. gardijsku brigadu “Vukovi”. Ubrzo osniva “Prvu nizozemsku dobrovoljačku satniju” koja je djelovala unutar izviđačko-diverzantske satnije, a u kojoj je bio zamjenik zapovjednika. Tilder sa svojom satnijom, diljem Hrvatske bilježi sjajne akcije i pokazuje se iznimnim vojnikom, a obzirom na godine provedene u Hrvatskoj i činjenicu da je oženio Hrvaticu – odlučan je da zemlja za koju se borio postane i njegova domovina.


Tijelo mu je pronađeno u ličkom zaseoku

Nažalost, u travnju 1994. potpuno nenaoružanog i sa plavom beretkom UN-a, zarobljava ga srpska vojska i nakon mjesec dana mučenja s leđa ubija u navodnom pokušaju bijega pri prelasku u vojni zatvor u Kninu. Tijelo ovoga heroja pronađeno je 10. svibnja 1994. u zaseoku Buniću između Korenice i Gospića, nedaleko od baze Mirovnih snaga UN-a. Johannes Tilder sahranjen je na Mirogoju.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.