Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL / ilustracija

POLICIJA SE OTKRILA DETALJE UBOJSTVA: Ruski novinari stradali su 1991. godine od strane pripadnika tzv. SAO Krajine

Autor: Dnevno

Dovršeno je kriminalističko istraživanje vezano za ubojstvo ruskih novinara 1991. godine na području Hrvatske Kostajnice, priopćila je PU sisačko-moslavačka.

Ubojstvo koje policija vodi kao Ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjeno je 1. rujna 1991. godine na području mjesta Panjani kod Hrvatske Kostajnice.

Ubijeni su Gennadi Demjanović Kurinnoj (1950.) i Viktor Vladimirović Nogin (1948.) od strane pripadnika specijalne jedinice policije tzv. SAO Krajine.

U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo osobno vozilo s diplomatskim registarskim oznakama, navedena grupa je otvorila vatru iz pješačkog naoružanja na navedeno vozilo koje se uslijed pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije prišli su vozilu i ustanovili da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo osobne isprave, između ostalih putovnice i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubojstvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni tada 33-godišnjak koji je zapovijedao kritične zgode. Iako je osumnjičeni kao zapovjednik bio dužan spriječiti tadašnjeg 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa, već je zajedno s njim i ostalim pripadnicima grupe zataškao okolnosti ovog kaznenog djela.

Uzeli su im novinarsku opremu, uništili automobil paljenjem i kasnije odvezli izgorjele olupine zajedno s posmrtnim ostacima ubijenih osoba na lokaciju uz korito rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. Olupina automobila je 1992. pronađena, dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni te se isti i dalje vode kao nestale osobe.




Policija je protiv osumnjičenih koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.