MUP

Policija osumnjičila Srbina za ratni zločin: Ubili starca i opljačkali mu kuću!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvima u Zadru i  u Splitu  dovršili su kriminalističko istraživanje povodom počinjenog ratnog zločina u Lišanima Ostrovičkim.

Prijavljenog 50-godišnjaka se sumnjiči da je postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, počinio kazneno djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u čl. 120 st. 1 OKZ RH u svezi članka 22. OKZ RH (Pomaganje).

Naime, sumnjiči se da je kao tada 22-godišnji pripadnik srpskih paravojnih postrojbi tzv. „SAO Krajine“, zapovjednik voda „Bataljuna za intervencije TO Benkovac“ u činu potporučnika, krajem mjeseca studenog 1991. godine, zajedno s tada 28-godišnjim pripadnikom paravojnih postrojbi, a s ciljem pljačke napuštene imovine, naoružan vatrenim oružjem – poluautomatskom puškom tzv. „Papovkom“ došao u privremeno okupirano susjedno mjesto Lišane Ostrovičke, a koje je bilo naseljeno isključivo hrvatskim stanovništvom.

Ispred ulaza u kuću su zatekli tada 73-godišnjeg mještanina, civila (M.Č. rođ. 1918.god), koji je među posljednjima ostao u selu. Odmah ga je 28-godišnjak verbalno napao i prijetio mu da će ga ubiti, te je tada zatražio od osumnjičenog 22-godišnjaka da mu da pušku kojom će ubiti 73-godišnjeg mještanina. Osumnjičeni mu je tada predao  pušku s kojom je 28-godišnjak, uz prijetnju, mještanina izveo iz dvorišta i natjerao da krene prema polju, gdje mu je s udaljenosti od oko desetak metara ispalio jedan hitac u glavu, u predjelu čela, od kojeg je na mjestu smrtno stradao.

Cijelo to vrijeme 22-godišnjak je bio uz 28-godišnjaka te u ni jednom trenutku nije poduzeo ništa kako bi ga spriječio da njegovom puškom ubije civila, predajući mu vatreno oružje bez ustezanja i protivljenja, ne pokušavajući ga spriječiti u ubojstvu.

Nakon ubojstva, tijelo su ostavili na mjestu događaja, te nastavili s pljačkom imovine napuštenih kuća sve do večeri.

Posmrtni ostaci stradalog mještanina su 21.11.1991. godine s područja tadašnje općine Benkovac prevezeni s mjesta događaja i pokopani na mjesnom groblju u Lišanima Ostrovičkim.




Dakle, 50-godišnjaka se sumnjiči da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata, oružanog sukoba odnosno okupacije, drugoj osobi s umišljajem pomagao i sudjelovao u ubijanju nezaštićene civilne osobe koja ne sudjeluje u oružanom sukobu te je, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano u članku 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi čl. 22. OKZ RH (Pomaganje), priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.