MarioPušić/CROPIX/Ilustracija

POLICAJAC KOJI PRIVEDE OSOBU ZBOG ‘ZDS’ POZDRAVA KRŠI ZAKON? Odvjetnik kaže: ‘Da, prilažem i dokaz’

Autor: S.V.

Poznati zagrebački odvjetnik Davorin Karačić ne gleda blagonaklono na progon, privođenja i procesuiranja osoba koje ističu grb HOS-a na kojem je istaknuto Za dom spremni.

Karačić, koji se već bavio takvim slučajevima, ponavlja da je ova oznaka zakonski regulirana i sve dok je tako – ne smije biti kažnjiva:

“Na vijesti da policija postupa prema ljudima koji nose obilježja HOS-a sa zakonski registriranim izrazom ZDS, ističem pravomoćnu sudsku presudu s obrazloženjem po kojemu nije moguće remetiti javni red i mir oznakama HOS-a. Svako službeno postupanje suprotno sudskom utvrdenju može predstavljati nekoliko različitih kaznenih djela koja mogu počiniti službene osobe”, tvrdi Karačić uz priloženu sudsku odluku o oslobađajućoj presudi pri čemu je također optuženi istakao HOS-ov grb.


A evo i obrazloženja…

 

Sudske odluke koje se tiču zakonitosti ovih oznaka, često znaju biti kontradiktorne i pobijati jedna drugu, a ova oslobađajuća odluka svakako nije jedina.

Posve sigurno to je slučaj i sa HOS-ovcem Damirom Markušom koji je oslobođen krivnje za korištenje pozdrava Za dom spremni uz zaključak suda da je u pitanju “legalan pozdrav”.  Predmet Damira Markuša tada je došao u ruke sudca Petra Malivuka Jovanovića kojega su tada interno nazivali “časnim Srbinom” a koji je presudom zaključio da je kutinski HOS-ovac nedužan. Upravo Jovanović je konstatirao legalnost pozdrava iako su tužitelji rukama i nogama pokušali dokazati suprotno.
Sutkinja Nada Turkalj je, također, oslobodila Marka Perkovića Thompsona zbog pjevanja “Bojne Čavoglave” koju je pjevač naknadno otpjevao više puta.

Upravo ove oslobađajuće presude dovode do sveopće pomutnje i stvaraju neugodnosti službenim osobama koje moraju izaći po prijavi, no koje zbog nedorečenosti zakona nisu sigurne kako pristupiti. Stoga odvjetnik Karačić s pravom zaključuje da bi upravo policijski službenici koji privode osobe sa ovim znakovljem, mogli biti ti koji krše zakon.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.