fbpx
Foto: Facebook/Grad Glina

POKOLJ CIVILA KRAJ GLINE: Branitelji su čuli vrisku žrtava, ali nisu mogli ništa! Bili su s druge strane rijeke

Autor: S.V.

Na današnji dan 1991. godine u selu Skela pokraj Gline srpski su teroristi počinili stravičan zločin nad deset hrvatskih mještana koji su ostali u svojim domovima vjerujući u da im se zbog njihove nedužnosti ništa neće dogoditi.

Ovo bezumno ubijanje civila koje se dogodilo na samom početku rata, kao i snimke spaljenog sela koje su četnici ostavili za sobom, popuno su šokirale i Hrvatsku i svijet. Zločinom u skeli srpski teroristi jasno su dali do znanja da neće birati ni sredstvo ni način kako bi se domogli hrvatskog teritorija.

Branitelji preko rijeke čuli vrisku žrtava

Srbi su upali u selo pred večer toga dana. Položaji hrvatskih branitelja su se nalazili nasuprot, preko rijeke Gline, u Hrvatskom Selu prema Topuskom. S obzirom na tu okolnost i na činjenicu da hrvatske postrojbe nisu imale prave informacije po pitanju evakuiranosti sela (vriska žrtava u trenutku pokolja su pokazali pravo stanje), nisu mogli ništa učiniti po pitanju sprječavanja tog pokolja. Selo je imalo hrvatsku većinu te je kao takvo bilo prepreka velikosrpskim osvajačima čija je namjera bila osvojiti i etnički očistiti taj prostor od Hrvata.

Za ovaj slučaj, Županijsko je državno odvjetništvo u Sisku podnijelo istražni zahtjev protiv više osoba zbog ratnog zločina, a osumnjičenici su predsjednik ratnog predsjedništva, predsjednik Regionalnog štaba tzv. Teritorijalne obrane za Baniju i Kordun te zapovjednik Teritorijalne obrane Gline kao i glavni zapovjednik svih postrojbi pobunjenih Srba na području Gline.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.