fbpx
Biograjski

POGINUO PRVOG DANA, NA GROBU MU PIŠE: ‘Za tebe Ivane sine, dao sam život na oltar Domovine’

Autor: S.V.

Silvestar Trtica (2. veljače 1966. – 22. siječnja 1993.), daroviti i perspektivni vratar HNK-a Primorca i hrvatski vojnik bez premca, poginuo je prvoga dana vojno-redarstvene akcije „Maslenica“. S posebnim poštovanjem, danas se ovog čovjeka koji je za samostalnu i slobodnu Hrvatsku dao svoj život prisjetio Biograjski.

Gordana Šarić, i sama hrvatska braniteljica, o Trtici piše sa posebnim pijetetom:

Dao je najdragocjenije što je imao. Svoj život.

“Silvestar Trtica kojeg su svi zvali Silvio rođen je 2. veljače 1966. godine. U veljači godine 1993. trebao je navršiti i proslaviti svoj 27. rođendan. Da je živ, danas bi imao 55 godina. Ukupno je 28 godina prošlo od njegove pogibije i isto toliko godina njegov svijetli lik i djelo nedostaju prvenstveno njegovoj obitelji, ali i ljudima u rodnom gradu u kojem je odrastao, školovao se, živio, privređivao, igrao nogomet i kojemu je najzad darovao ono najvrjednije i najdragocjenije što je imao. Svoj život.”

Za naš portal Gordana Šarić dodaje i kako na na grobu Silvestra Trtice stoji natpis:
“Za tebe Ivane sine, dao sam život na oltar Domovine”.

Biograjski

U svanuće, dana 22. siječnja 1993. godine u zoni odgovornosti 53. domobranske bojne Biograd dovršene su gotovo sve pripreme za početak aktivnih borbenih djelovanja, gdje je Silvestar Trtica do tada aktivno vršio ratne zadaće pomoćnika zapovjednika za logističke poslove.

Bio je iskusan vojnik. Ovaj sportaš, kasnije neustrašivi i spretni borac, na samom početku Domovinskog rata dokazao se kada je Hrvatskoj kronično nedostajalo svih vrsta naoružanja. Pokazao je svoje  vještine ratovanja koje su zahtijevale visoku spremnost, koordinaciju, visoku razinu koncentracije, brzine i dr. u uspješnoj akciji izvlačenja naoružanja i druge vojne opreme iz Logorišta, kompleksa pokraj Karlovca koji je nekadašnja JNA u datom trenutku morala napustiti.
Kobno izviđanje

No na samom početku vojno redarstvene operacije Maslenica, pošlo je po zlu. U ranim jutarnjim satima  kobnoga dana s Ivicom Kapitanovićem Šulcom, svojim klupskim suigračem i suborcem, Silvestar Trtica išao je u izviđanje. Postupno su napredovali prema naprijed, što je u ono vrijeme bio vrlo opasan pothvat s obzirom da je dobro utvrđena Tinjska Gubavica kao uzvisina dominirala kao vojni položaj s koje su pobunjeni Srbi potpomognuti s JNA nadzirali područje odgovornosti Biogradske bojne. Početkom akcije Maslenica znatno su pojačavali  svoje snage u zaleđu Biograda. S uzvisina su svakodnevno djelovali protuzrakoplovnim strojnicama i snajperima. Silvestar Trtica je u jednom trenutku stao u protupješačku odskočnu minu, koje su svugdje uokolo posijali. Ivica Kapitanović Šulc nastojao mu je pomoći, organizirao se prijevoz do prve bolnice, one u Biogradu, koja je tada zbrinjavala ranjenike. Ali, nažalost, njemu nije bilo spasa. Preminuo je 22. siječnja 1993. godine od posljedica teškog ranjavanja.

Biograjski

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.