Privatni album

POGINUO PRI IZVLAČENJU MRTVOG TIJELA BLAGE ZADRE: ‘Blago bi danas sve svoje vijence stavio na Zvonkov grob’

Autor: Snježana Vučković

Blago Zadro je bio ludo hrabar, odvažan i odan Hrvatskoj. No, prvenstveno, on je bio skroman i suosjećajan, bez želje da od sebe stvara bilo kakvu ikonu ili idola. Volio je svoje suborce i njihove je živote stavljao na prvo mjesto. I ne, ovo nisu patetične riječi zanesenog autora, nego riječi ljudi koji su mu u ratovanju bili uz bok i koji su ga poznavali u dušu. Ovo su riječi pripadnika Turbo voda, jedine interventne jedinice u tada zaraćenom Vukovaru koju je sačinjavalo 18 odvažnih mladića. Jedan od njih bio je Stipo Mlinarić koji osobito emotivno priča o pokojnom heroju Blagi Zadri, ali ne dopušta da se prešuti i zaboravi još jedan, za kojega javnost slabo ili gotovo uopće ne zna:

Vijenac za Špekija na obljetnici smrti Blage Zadre

“Blago je u Kupskoj ulici ležao mrtav, pogođen mitraljezom… Da bi se došlo do njegovog tijela, taj je mitraljez trebalo onesposobiti. Moj prijatelj Zvonko Mlinarić, zvali smo ga Špeki, to je i pokušao, pa je počeo pretrčavati do jednog betonskog svinjca kako bi ga gađao. Međutim, taj isti mitraljez ga je pogodio… Dotrčao je do zidića i samo je pao, a mi smo ga nekako uspjeli odvući. Doduše, uspjeli smo eliminirati taj mitraljez, ali Špeki je poginuo. Čovjek je dao život za mrtvog Blagu Zadru”, kazao nam je Stipo Mlinarić koji je izuzetno ponosan jer je danas, na obljetnici pogibije Blage Zadre, položen vijenac i za Špekija. Mlinarić kaže kako su on i još nekoliko njegovih suboraca iz Turbo voda zadovoljni jer je njihova inicijativa prihvaćena, a dodaje kako bi najsretniji zbog toga bio upravo – pokojni Blago Zadro:

“Blago bi tako želio…”

“Da može, Blago bi danas sebi ostavio jedan vijenac, a sve ostale bi tražio da se stave na Špekijev grob. Izuzetno je cijenio vojnika i požrtvovnost. Polazio je od sebe, on je bio takav. Kada bi nas zvao na intervencije ili ispomoći, a znali smo da zove samo kad je gusto, mi bi se potrpali u kombi i krenuli… Međutim, u tom kombiju je uz mene bio moj brat a Blago bi me izbacio jer sam mlađi uz riječi: Kako ću vašoj majci na oči ako obojica poginete? Briga… Konstantna briga za druge”, ispričao nam je Mlinarić čiji brat, na žalost, nije preživio rat i jedan je od pogubljenih na Ovčari.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.