Screenshot

POGIBELJNA AKCIJA: Specijalci ušli u selo i doživjeli šok. A onda je sve krenulo po zlu

Autor: S.V.

Tijekom pokušaja proboja obruča oko opkoljenog Vukovara 9. studenog 1991. pripadnici specijalne policijske postrojbe iz Varaždina izveli su pogibeljan napad na selo Karadžićevo.

Akcija je odmah krenula po zlu jer se u nju nisu uključile druge postrojbe koje je uz varaždinske Rode za ovaj zadatak zadužio Mile Dedaković, zapovjednik Operativne skupine Vukovar-Vinkovci-Županja. Uoči pokretanja napada izostala je čak i potpora minobacača.

Šok u selu


No najveći šok slijedio nakon prodora specijalaca u selo. Naime, u dvodnevnom izviđanju Rode su ustanovile da Karadžićevo uz pobunjene Srbe brane manje snage 12. proleterske mehanizirane brigade JNA, koje nisu trebale biti zapreka dobro organiziranom napadu iz tri smjera. No, očito je da su Srbi dobili informacije o napadu, pa su obranu Karadžićeva ojačali tenkovima, topništvom i teškim strojnicama, donose Dani ponosa.

Počela je neravnopravna borba u kojoj Rode nisu mogle parirati bez odgovarajućeg protuoklopnog naoružanja i topničke potpore. U borbu su se uključili i pripadnici ZNG-a koji su policajcima pomogli u izvlačenju iz smrtonosne klopke. Zanimljivo, tog dana nad selom Karadžićevo je djelovalo i zrakoplovstvo JNA, a pritom je pogođen i zrakoplov Galeb koji se srušio u Bačkoj.

Crni ishod

Četvorica policajaca poginula su, Vlado Štampar još uvijek se vodi kao nestao, a 28 pripadnika Roda ranjeno je, dočim je jedan zarobljen. Tih su dana Varaždin i međimurska regija, ali i sjever Dalmacije bili obavijeni tugom.

Naime, 8. i 9. studenog bili su najteži dani u seriji zračnih napada na Paški most. Nakon rušenja Masleničkog mosta, Paški most bio je jedina cestovna poveznica sjevera i juga Hrvatske i zbog toga je od listopada bio meta napada zrakoplova JNA.

Tog dana most i trajektno pristanište Miletići napadnuto je sa šest zrakoplova, gađani su trajekti i kolone vozila, ali i civili koji su se ondje zatekli, pri čemu ih je dvoje poginulo, a veći broj ranjen. Protuzračna obrana uspjela je srušiti jedan avion pa su uskoro ovako drski napadi na Paški most prestali.
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.