Screenshoot/ilustracija

POČINJE SUĐENJE NAJVEĆIM KRVNICIMA DOMOVINSKOG RATA: Gojko zvan ‘Četnik’ i ostali pobili su cijelo selo

Autor: Snježana Vučković

Dugih 27 godina nakon jednog od najkrvavijih zločina počinjenih u Domovinskom ratu pri čemu su pripadnici Jedinice milicije za posebne namjene Kaline-Komogovina pobili sve stanovnike sela Kostrići, ovih dana se očekuje početak suđenja.

‘Gadafi’ naredio pokolj

Zločincima zbog kojih je ovo lijepo selo na Banovini prozvano „najtužnijim selom u Hrvatskoj”, sudit će se u odsutnosti, a neki od počinitelja su odavno preminuli. Jedan od onih koji nisu dočekali suđenje je zapovjednik Stevo Borojević – Gadafi, kao i njegov zamjenik Milan Zec. Upravo on se smatra osobom koja je izdala zapovijed za pokolj stanovnika Kostrića, a na optužnici su se našla imena izvršitelja ovog nezapamćenog zločina:

Dubravko Arambašić, Nikola Bogdanović (Nina), Stevo Džakula (Ikonar), Mile Milinović (Borovo Selo), Veselin Božović (Arkan), Vlado Gavrilović (Gedžo), Veselin Božović (Arkan), Dragan Pendić i Žikica Pendić.

Sve do ožujka 2016. čekalo se da DORH digne optužnicu za zločin bez presedana, iako se 24 godine znalo tko su počinitelji. Upućeni kažu, čekalo se jer se u selu u kojem nije nitko preživio nije imao tko požaliti. Selo Kostrići, osim što je jedino mjesto zločina za koje se nitko nije teretio, je i jedino selo u Hrvatskoj u kojem ne živi nitko, a koje ima dva spomenika iz Domovinskoga rata.  Nije bilo, dakle, nikoga da u njihovo ime traži pravdu, no ona je ipak zakucala na vrata ovog sablasnog sela…

Nitko nije pošteđen

Krvnici predvođeni pokojnim Gojkom Mileševićem poznatim po nadimku “Četnik”, ušli su u selo i pobili svih šesnaest stanovnika, dragocjenosti otuđili, a selo zapalili. Prema iskazu Stevana Borojevića Ćuka, on je zajedno s „jednim borcem Medićem i jednim dobrovoljcem Srbijancem“, dobio naredbu o „čišćenju“ sela Kostrića. Navodi da su u selu već naišli na srpske borce, od kojih mu je jedan rekao da u jednoj kući postoji jedna mlađa žena s dvoje djece i dvije starije osobe, nakon čega su se skupili kod te kuće, a ulaskom u kuću je vidio da čitava obitelj uplašena sjedi na krevetu, dok se mlađa žena tresla i plakala uz dvoje djece od 2 i 4 godine. Navodi da je tek sutradan saznao da je cijela obitelj pobijena.




Suprug ubijene žene i otac pobijenih dječaka koji je tog dana izbivao iz sela, u posve “mrtvom” selu, pronašao je i svoju obitelj pa pojurio sve prijaviti. Tada su ubili i njega…

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.