fbpx
Screenshot/YT

POČETAK OKUPACIJE: ‘Bio sam šokiran, grad je bio pun srpskih rezervista’

Autor: Snježana Vučković

U noći sa 01. – 02. ožujka 1991 godine, započela je okupacija Hrvatske.

Da povratka nema i da sve vodi ka ratu, bilo je jasno kada je tadašnje vodstvo Pakraca odlučilo okrenuti leđa Hrvatskoj i taj grad pripojiti tzv. Republici Srpskoj Krajini. Čelnici SDS-a, a posebno lider zapadnoslavonskog SDS-a i predsjednik Regionalnog odbora SDS za Slavoniju i Baranju Veljko Džakula, zajedno sa srpskim pobunjenicima sa policijske postaje skida službenu hrvatsku zastavu i stavlja srpsku, a na zgradi Općine osvanula je i četnička. Sljedeći potez bilo je razoružavanje 16 policajaca hrvatske nacionalnosti, a jedan od njih prisjeća se užasne atmosfere koja se preokrenula u jednom danu:

Srpski rezervisti na ulicama Pakraca

“Za mene je to bila nebuloza pa sam se onako buntovan podigao i rekao kako ja svoje oružje ne dam nikome. Ja to oružje neću upotrijebiti, osim ako mi život ne bude ovisio o tome, ne daj Bože život moje supruge. Strašno ljut i frustriran, izašao sam u hodnik gdje sam vidio prizor koji je samo rasplamsao gnjev u meni – hodnik je bio svojevrsna čekaonica srpskih rezervista pod punim naoružanjem, a sve to vrijeme naši su policajci razoružavani. Osupnut nepravdom pristajem predati svoje oružje, ali uz prijetnju da se već sutra vraćam po njega. Vjerujem kako nas četnički rezervisti nisu imali namjeru ubiti sad i ovdje, ali bilo je to samo pitanje vremena. Pri izlasku iz stanice, iznenađen brojem rezervista, vraćam se u postaju kako bih zatražio od načelnika pratnju do svog doma. Prolazeći kroz grad, bio sam zgranut brojem pripadnika srpskih rezervista…”, izjavio je prije nekoliko godina na obilježavanju godišnjice Stipan Grgić.

JNA se priključuje srpskim pobunjenicima
Nakon razoružavanja Hrvata, okupaciji Pakraca priključila se i JNA koja je odmah pokazala svoju naklonost velikosrpskoj ideji. Njihovi pripadnici iz Bjelovara, Virovitice i Zagreba kreću prema Pakracu, a iz vojarne JNA u Bjelovaru kolona od 10 tenkova kreće prema Lipiku. Da je Hrvatska od početka bila odlučna braniti svoj teritorij, potvrdio je dolazak specijalne policije iz Bjelovara. Nakon vijesti o njihovom dolasku, srpski pobunjenici su se doslovno razbježali u brda Papuka i Psunja, a s njima odlazi i dio srpskog stanovništva.

Nakon sukoba u gradu i ranjavanja tri hrvatska specijalca, na zgrade općine i policije vraćaju se hrvatska obilježja čime ona na prvi napad odgovara pobjedom.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.