fbpx
Foto: Radio Drniš

PO NAČINJENOJ RATNOJ ŠTETI, OVAJ JE GRAD ODMAH IZA VUKOVARA: Potpuno je devastiran na današnji dan

Autor: Snježana Vučković

Prije trideset godina, 17 tisuća građana sa drniškog područja protjerano je iz svojih domova.

Na području Promine u selu Puljani toga dana (16. rujan 1991.) pale su i prve žrtve rujanskog rata. Poginuo je drniški policajac Šime Grabić te četvero nedužnih civila među kojima i jedno dijete. U prvom granatiranju u Puljanima su stradali Mate Burnać, Kata Pokrovac i Marija Verović, dok je 12-godišnju djevojčicu Mariju Pokrovac pogodila granata u Oklaju za vrijeme obreda sprovoda na mjesnom groblju svetog Mihovila.

Foto: Radio Drniš

Milijunske šteta u Drnišu

U noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine krenula je kolona Drnišana prema Zagori. Žene, djeca, starci i bolesnici pješačili su preko Čikole do Pakova Sela i Pokrovnika, te dalje vlakom i autobusima prema sigurnijim mjestima na obali.


Neprijatelj je za sobom ostavio spaljene domove, crkve, spomenike i oskvrnute grobnice. Prema procjeni ratnih šteta, Drniš je na drugome mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Vukovara. Smatra se, naime, da je ukupna šteta na drniškom području, prouzročena ratnim djelovanjem, iznosila više od sto milijuna eura.

Foto: Radio Drniš

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.