Foto: Vlada RH

PLENKOVIĆEV NAKLON PRIPADNICIMA HVO-A! Pohvalio Medvedov zakon: ‘Ispravio je neke nepravde’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH, održanom u Mostaru, sudjelovalo je izaslanstvo Vlade RH koje je predvodio predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Uoči početka zasjedanja HNS-a BiH premijer Plenković s izaslanstvom te predsjednik HNS-a BiH Čović su položili vijence i zapalili svijeće ispred središnjeg spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Mostara.

Posebno obraćanje pripadnicima HVO-a

“Naš današnji dolazak je prije svega poruka poštovanja, poruka zahvalnosti vama koji se borite politički snažno u teškim okolnostima, i to izuzetno cijenimo. Poruka je da uvijek možete biti svjesni da je Hrvatska iza vas i uz vas”, poručio je Plenković, dodavši da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH i sve njihove projekte.

Premijer je posebno pozdravio hrvatske branitelje te naglasio kako je ministar Medved kroz jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima učinio puno da ispravi neke nepravde i popuni određene praznine koje su postojale u našem zakonskom okviru te poručio kako i u budućim izmjenama nećemo zaboraviti veliki doprinos Hrvatskoga vijeća obrane i svih hrvatskih branitelja ovdje u Bosni i Hercegovini.

U ime udruga i pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane obratio se predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Lazar Martinović koji se prisjetio se svih poginulih pripadnika HVO-a, a kao najvrjednije ratno nasljeđe istaknuo je zajedništvo, poručivši kako su branitelji spremni braniti i očuvati vrijednosti iz Domovinskog rata.

Foto: Vlada RH

Usvojena deklaracija kojom se Bosna i Hercegovina naziva “domovinom i Hrvata u BiH”

Posebno je istaknuo svesrdnu pomoć Vlade RH, što je prepoznala i pomaže rad institucija i projekata važnih za pripadnike HVO-a i udruge iz Domovinskog rata, kao što su Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, Zaklada za pomoć optuženim pripadnicima HVO-a za ratne zločine, izgradnja Muzeja HVO-a u Mostaru i Spomen-doma hrvatskih snaga kod Livna i drugi značajni projekti vezani za Domovinski rat.

Uz iskazanu podršku radu HNS-a i zajedništvu svih koji u njemu sudjeluju, izrazio je nadu da će i ubuduće imati potporu Vlade RH u realizaciji svih važnih projekata te u pogledu zaštite prava branitelja i pripadnika HVO-a.




Za predsjednika HNS-a ponovno je jednoglasno izabran Dragan Čović, koji je istaknuo kako Hrvati u BiH žele očuvati BiH kao zemlju stabilnosti i mira s euroatlantskom perspektivom u kojoj će Hrvati imati potpunu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kao konstitutivni narod.

Na zasjedanju je usvojena deklaracija kojom se Bosna i Hercegovina naziva “domovinom i Hrvata u BiH” te se zauzimaju za federalističko uređenje BiH, a bošnjački unitarizam i srpski separatizam ocjenjuju najvećom prijetnjom Hrvatima i državi BiH. Donijeli su i demografsku strategiju Hrvata u BiH, čiji je cilj smanjiti odljev te pružiti perspektivu opstanka i ostanka Hrvata u BiH, osudili rusku agresiju na Ukrajinu i snažno podržali euroatlantske integracije BiH.

 




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.