Foto: X/Vlada Republike Hrvatske

Plenković otkrio veliki plan za branitelje iz Hrvatskog Zagorja: ‘Bit će kao hotel s 4 zvjezdice’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković posjetio je Krapinu povodom obilježavanja 830. obljetnice prvog spominjanja tog grada, ali i samog Dana grada Krapine. Poručio je da će upravo u Krapini biti izgrađen jedan od četiri nova braniteljska centra na razini hotela s četiri zvjezdice. Uz to, uskoro će biti potpisan ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja za ITU mehanizam kojim je za Krapinu osigurano 13,5 milijuna eura.

Istaknuo je da je Vlada privržena politici ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske i stvaranju jednakih mogućnosti diljem zemlje. Kaže da je dokaz tomu da u Krapini živi 13.000 osoba, od kojih radi gotovo 5500 ljudi, a nezaposlenih je samo 200.

“To govori ključnu poruku koju često ističemo i na nacionalnoj razini. Prije otprilike sedam godina je omjer onih koji rade i onih koji ne rade, bio šest zaposlenih i jedan nezaposleni, a danas je taj omjer 16 prema jedan u Hrvatskoj, a vi ste tu, čini mi se, čak i bolji. To govori da je ukupna situacija i kontekst u kojem se zemlja nalazi danas, na pragu 2024., takav da smo realizirali nekoliko ključnih strateških ciljeva države”, rekao je Plenković, prenosi tportal.

Foto: X/Vlada Republike Hrvatske

Strateški projekti za jednake mogućnosti

Premijer je nabrojivši projekte poput LNG terminala na Krku, Pelješkog mosta, druge cijevi tunela Učka, koridora 5C i drugih cestovnih projekata poput brze ceste Varaždin-Ivanec-Krapina, poručio da se u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije kraju bliže sve investicije koje će omogućiti jednaki razvoj za sve u Hrvatskoj.

“Značajan iskorak u odnosu na druge napravljen je projektom brzog interneta, vrijednog 60 milijuna kuna te financiranog sredstvima EU fondova i Hrvatskog Telekoma. Kroz Fond solidarnosti ove smo godine realizirali projekte u vrijednosti od oko 3,5 milijuna eura, od čega su 3,2 milijuna bespovratna sredstva”, rekao je gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović.

Plenković se hvali, a istina je malo drugačija: ‘Što za jednog Hrvata zapravo znači rast BDP-a?’
Projektima na sjeveru zemlje nije kraj, stoga je premijeru važna sinergija s Gradom Krapinom, ali i Krapinsko-zagorskom županijom.

“Brojni projekti, pa i oni koje ste kandidirali za različite natječaje, prilika je da ovaj razvoj hrvatskoga sjevera kroz projekt Sjever, kroz druge aktivnosti ministarstava, u svim mogućim aspektima bude jednako uspješan, kao što je to bilo i dosada”, zaključio je Plenković.

Ogromni benefiti od eura

U skladu s time, poručio je da je Hrvatska dobila ogromne benefite od ulaska u eurozonu i europski stabilizacijski mehanizam. Hrvatska je, prema njegovim riječima, financijski i ekonomski snažnija i stabilnija.

“Kada to stavimo u kontekst podataka o gospodarskom rastu, osobito ovaj recentni podatak od 2,8 posto u trećem kvartalu, što potvrđuje trend onih projekcija koje Vlada i Ministarstvo financija drže, a to je da će rast u ovoj godini također biti 2,8 posto, gdje se rapidno smanjuje udio javnoga duga u BDP-u, ove godine će biti na 60,7 posto, a sljedećih nekoliko godina idemo prema 55 posto, što su itekako dobri rezultati”, zaključio je Plenković.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.