Foto: Muzej Domovinskog rata

Plavokosi dječak nije bježao: Ivan je s puškom u ruci poginuo na prvoj crti

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Kada se 13. studenog 1974. u Dubrovniku rodio Josip Zvono, nitko nije slutio da će to dijete doživjeti rat. Osobito nitko nije slutio da će upravo u tom ratu njegov život biti ugašen i to prije nego što će napuniti 17 godina.

Ovaj plavokosi dječak u Domovinski se rat kao srednjoškolac dragovoljno uključio 1. listopada 1991. godine. Na žalost, prilikom izvršenja borbene zadaće, poginuo je već 17. listopada 1991. na Pobrežju i tako postao najmlađi poginuli dubrovački branitelj. Pokopan je u Aleji branitelja na groblju Boninovo u Dubrovniku, a odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata.


Foto: Muzej Domovinskog rata

“Poginuo je s puškom u ruci na prvoj crti”

“Godine ga nisu spriječile da se kao dragovoljac odmah početkom agresije priključi obrani svoga grada i Domovine Hrvatske. Dok su neki odrasli ‘muškarci’ bježali iz Dubrovnika preobučeni u časne ili s lažnim liječničkim nalazima, Josip je poginuo s puškom u ruci na prvoj crti obrane Dubrovnika”, kaže jedan od branitelja Dubrovnika koji se prisjetio dječaka – ratnika.

DUBROVNIK U PLAMENU! Prvi opći napad: 13 tisuća neprijateljskih vojnika protiv 750 branitelja

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije prošle su godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod spomen obilježja na Pobrežju obilježili obljetnicu njegove pogibije, a pretpostavlja se da će to učiniti i danas.

 

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.