fbpx
Foto: MORH

PLAĆA IM RASTE ZA 80 POSTO! Evo kolika je naknada za 40 dana dragovoljnog služenja vojnog roka

Autor: Snježana Vučković

U prijedlogu novog Pravilnika o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane, dio koji se tiče novčane naknade za ročnike budućim će polaznicima zvučati više nego primamljivo. Naime, sadašnja plaća koja  iznosi 398,40 eura, bit će uvećana za čak 80 posto.

Točnije, mladi Hrvati koji se odluče na dragovoljno služenje vojnog roka u trajanju od 40 dana, za taj će period dobiti novčanu naknadu u iznosu od 1 400 eura!

Iako pojedini mediji ovu vijest spominju u kontekstu kroničnog nedostatka dragovoljnih ročnika, a ovo novčano uvećanje kao “Banožićevo mamljenje” budućih polaznika, iz MORH-a nam kažu kako to baš i nije tako:


‘Povećanje naknada je samo ‘vjetar u leđa’ budućim ročnicima’

Foto: MORH / M. Čobanović

“Stava smo da je mladim vojnicima potrebno podići standard. Ovaj prijedlog o povećanju naknade može biti samo dodatan motiv mladim ljudima koji bi se ionako odlučili za dragovoljno služenje vojnog roka, a nikako ‘mamljenje’. Ipak je riječ o aktivnosti koju prvenstveno morate željeti, pa smatramo da takve odluke treba i financijski poduprijeti. Dakle, ovo je samo još jedan poticaj i ‘vjetar u leđa’ mladićima i djevojkama koji razmišljaju postati ročnicima.”

Brojne pogodnosti

Uz novčanu naknadu, ročnici tijekom služenja dragovoljnog vojnog roka ostvaruju pravo na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu, te dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

 

 

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.