Wikipedija

Pitali smo Ministarstvo branitelja zašto skrivaju imena identificiranih žrtava. Odgovorili su nam

Autor: Snježana Vučković

Ministarstvo hrvatskih branitelja jedan je od resora koji su uhvatio u koštac sa mnogim izazovima.

Uz rješavanje problema hrvatskih branitelja i svih onih koji su obuhvaćeni različitim zakonima, među kojima su obuhvaćene i civilne žrtve, ovo ministarstvo bavi se i rješavanjem pitanja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Točnije, Za njegovo provođenje zadužena je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja.

Ministarstvo hrvatskih branitelja pokazalo se poprilično neumornim upravo u ovom segmentu, pa se tako od potrage i identifikacije žrtava Domovinskog rata ne posustaje, a o čemu svjedoče učestala priopćenja o najnovijim uspješno završenim potragama čime se broj nestalih iz dana u dan smanjuje, pa je tao ovoga trenutka broj nestalih 1858. Ipak, u javnosti je zaživjela jedna zamjerka, a to je nepotpunost informacija o identificiranim žrtvama. Točnije, nedostatak imena i prezimena.

Zašto javnost ne zna tko su žrtve?

To je zamjerka i predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. Mladena Pavkovića koji smatra da je ovakvo izvještavanje za Hrvate iznimno loše. On je izrazio bojazan da se, ukoliko nemamo tih i sličnih podataka, “s vremenom može dogoditi ono što se događalo s Hrvatima čije su kosti nakon 50 i više godina pronađene u raznim grabama diljem Zagreba, Maceljskoj šumi, Jazovki i na još stotine mjesta diljem Hrvatske i Slovenije”:

“Nema odgovora, na pitanje zašto se ne objave imena i prezimena osoba za kojima se tako dugo traga? Tko su te osobe? Vojnici, djeca, starci? I na kojim su područjima nestali?”, pita se Pavković.

Odgovor na ovo pitanje koje smo poslali Ministarstvu hrvatskih branitelja, ipak je donio objašnjenje:

Iz ministarstva objasnili: objava podataka moguća samo uz suglasnost obitelji

“Rješavanje sudbine osoba nestalih u Domovinskom ratu naš je prioritet te činimo sve što je u našoj nadležnosti u suradnji s drugim resorima kako bi se riješilo to najvažnije humanitarno pitanje.




U partnerstvu s udrugama koje okupljaju obitelji nestalih donijeli smo Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, prvi takav normativni akt u RH”, kaže se u odgovoru Ministarstva hrvatskih branitelja koje u nastavku konkretno odgovara na upit o podacima žrtava:

“O svim procesima javnost je upoznata pa redovito izvješćujemo i o identifikacijama posmrtnih ostataka, no objava podataka identificiranih osoba moguća je isključivo uz suglasnost obitelji.

Ističemo kako je, uz pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu, u našem fokusu briga o njihovim obiteljima pa tako i prilikom same identifikacije, koja je za njih bolno suočavanje s istinom, ali i okončanje neizvjesnosti duge gotovo tri desetljeća.”




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.