Foto: Heroji Vukovara/Robert Sokač

Petar (23) je poginuo na Trpinjskoj: ‘Prekrili smo ga najlonom da se četnici ne iživljavaju’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Vukovarski heroj Petar Šinković Peco, poginuo je 14. rujna 1991. godine i to na Trpinjskoj cesti. U trenutku pogibije, Peco je imao tek 23 godine…

Ovaj odvažni Žumberčanin nakon demokratskih promjena u ljeto 1990. prijavljuje se na tečaj za Prvog hrvatskog redarstvenika te postaje  pripadnik prve generacije Jedinice za posebne namjene MUP-a RH – Rakitje, od koje će kasnije nastati legendarni “Tigrovi”. Sljedećih mjeseci, sve do ljeta 1991. godine, sa svojom jedinicom prolazi različite terene – Pakrac, Petrinja, Kostajnica, Erdut, Aljmaš, a 7. kolovoza 1991. odlazi u Vukovar.

SREĆA DA JE NA ‘TRPINJSKU’ PONIO KAMERU! ON JE SNIMIO ‘GROBLJE TENKOVA’: ‘Da nije, rekli bi da se to nije dogodilo’


Peco je poginuo u strašnom napadu na grad koji se otvorio iz svih smjerova, sa svim raspoloživim sredstvima. Na Trpinjskoj cesti se, svjedoče vukovarski branitelji, otvorio pakao.

Foto: Zorica Gregurić

Suborac svjedočio smrti

”Imao sam sigurniji položaj od Pere, pucao sam skriven iza kamiona koji je bio parkiran u ulici. Vidio sam ga kako je nekoliko puta provirio iza kuće i doviknuo sam mu da ne radi to, da će ga pogoditi, kao da sam znao. A onda sam vidio kako je pao. Odjurio sam preko u dvorište, bio je sav krvav, nisam znao gdje je točno ranjen, dok smo mu pokušavali pomoći, izdahnuo je. Odnijeli smo ga iza garaže koja je bila u dvorištu i tamo smo ga prekrili najlonom i travom kako ga četnici ne bi pronašli, iživljavali se na njemu ili ga fotografirali”, ispričao je Vinko Mažar.

Peco je ekshumiran 1997. godine na Novom groblju u Vukovaru te pokopan u rodnom mjestu Žumberak. Ove godine navršava se 32. obljetnica njegove pogibije, a njemu u čast svake se godine održava tradicionalno sportsko događanje Memorijalni malonogometni turnir Petar Šinković “Peco” za čiji kontinuitet trajanja je najzaslužniji Tomo Šinković, brat pokojnog Petra.
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.