Foto: Screenshot

Pet minuta čistog horora: Ratna snimka nije iz Pojasa Gaze nego iz Hrvatske 1991.

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Pakračko područje od početka je bilo na meti pobunjenih Srba i JNA. Prvo oružani sukob u Hrvatskoj izbio je upravo u Pakracu u ožujku 1991., a tijekom kolovoza počeo je napad na grad.

Pakrac, grad u kojem je sve započelo

Grad Pakrac i okolicu branile su policijske snage iz raznih dijelova Hrvatske kao i domaći dragovoljci. U obrani je sudjelovao 76. samostalni bataljun na položajima u Prekopakri i na Krndiji. Premoć pobunjenih Srba i JNA te konfiguracija terena čine pakračko ratište jednim od najtežih u Hrvatskoj. Neprijatelj je u nekoliko navrata skoro osvojio cijeli grad, ali malobrojni branitelji odoljeli su svim napadima.


PAKAO NA HRVATSKOM TLU! Dan kada je započeo rat: Prvi pucnji odjeknuli su u Pakracu

Dramatična snimka iz Prekopakre

Važnu ulogu na pakračkom bojištu imao je sanitet koji je ustrojio dr. Miroslav Kinčl Igla, a osobito puno posla imali su 24. listopada 1991. godine kada je minobacačka granata pogodila školu i usmrtila Maria Svjetličića te ranila njegovog brata i još četvoricu branitelja. O tome događaju postoji i video zapis na kojem se vidi strahota koju prolaze žrtve, ali i velika požrtvovnost i hrabrost djelatnika saniteta koji u teškim ratnim okolnostima riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđe.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.