Zagreb, 040819. Groblje Mirogoj. Svecano polaganje vijenaca u povodu Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice VRO Oluja na Gradskom groblju Mirogoj i Krematoriju. Na fotografiji: Tomo Medved, ministar branitelja, Zeljko Reiner i Vladimir Loncarevic. Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Patrijarh Irinej hrvatsku državu nazvao zločinačkom: Prozvao i Katoličku crkvu

Autor: dnevno.hr

Patrijak Srpske pravoslavne crkve Irinej poručio je u nedjelju da je Oluja bila zločin kojega je planirala hrvatska država. Osudio je šutnju Rimokatoličke crkve koja je kako tvrdi osnažila mnoge koji su činili zlo i ostali neosuđeni od te božanske organizacija.

“Taj zločin je imаlo cilj dа tаj krаj potpuno očisti od prisustvа srpskog nаrodа, nаrodа koji je vijekovimа živio nа tim prostorimа, nаrodu koji je uveliko doprinosio u svemu u životu i povijesti nаrodа. Tаj plаn predstаvljа plаn kojim su plаnirаni dа istrijebe svаki korijen i svаki trаg srpskog nаrodа nа prostorimа nа kojimа su živjeli”, rekаo je Irinej. U propovijedi na misi kod manastira Krušedol na Fruškoj gori u Vojvodini poglavar SPC_a naveo je da su u toj akciji stradali najnemoćniji i oni koji nisu mogli pružiti otpor, stariji, žene i djeca. “Nаjtrаgičnije je to što se ideje zločinа, koji su se desili u prošlosti, čuju i dаnаs, а nаše je, kаže, dа pаmtimo, i dа kаo kršćani oprostimo kаdа potomci bivših zločinаcа budu svjesni velikih žrtаvа i pokаžu svoju ispriku i pokаjаnje.

Nažalost, njihova stradanja, koja su poznata širom svijeta, ostavila su nijema usta onih koji su trebali kazati svoju riječ o nevinom stradanju naroda.

Dugo smo očekivali da tu riječ čujemo od onih koji su bili najmjerodavniji da svojom riječju osude zločin koji je počinjen, a to je Rimokatolička crkva. Od nje smo očekivali osude zločina, ali ona do današnjeg dana šuti. Njezina šutnja je osnažila mnoge koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije”, zaključio je.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.