Pixabay

PAKAO LAŠVANSKE DOLINE: Egzekucije u Maljinama: Armija BiH ubila 30 hrvatskih civila

Autor: S.V.

U ranu zoru 8. lipnja 1993. godine. dogodio se ratni zločin koji su počinile bošnjačko-muslimanske snage nad Hrvatima tijekom agresije na prostore Hrvata Srednje Bosne.

Toga jutra postrojbe Armije BiH napale su civilno stanovništvo hrvatske narodnosti i uništile njihovu imovinu. Žene i djeca su zarobljeni i odvedeni kao taoci u bošnjačko selo Mehurići. Istoga dana je u Bikošima, zaseoku sela Maljine, strijeljano trideset hrvatskih civila. Vojnici Armije BiH su poslije strijeljanja obilazili jednu po jednu žrtvu i u njih dodatno ispaljivali  metke kako bi bili sigurni u njihovu smrt. Dok je to činio, jedan je vojnik Armije BiH ranio sam sebe pri čemu je nastala zbrka, pri čemu sedmorica Hrvata uspijeva pobjeći s mjesta zločina…

Posmrtni ostatci ubijenih hrvatskih žrtava ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dviju masovnih grobnica u Bikošama. DNK analizom identificirano je 18 žrtava: tri brata Balta – Anto, Nikica i Jozo, starosti od 21 do 34 godine, te dvoje braće Baraća: Bojana koji je imao 22 godine i maloljetni Davor, tad 17-godišnjak. Također su identificirani otac i sin Bobaš – Niko i Goran, tad 22-godišnjak. Identificirani su posmrtni ostatci jednog od braće Tavić – Mije ili Jakova, ali nije se moglo točno utvrditi o kojem je bratu riječ, jer je nađen samo dio tijela.

Popis žrtava identificiranih u Maljinama

Davor (Zvonko) Barać, rođen 1976. u Travniku;
Bojan (Zvonko) Barać, rođen 1971. u Travniku;
Dalibor (Stipo) Janković, rođen 1973. u Travniku;
Goran (Niko) Bobaš, rođen 1972. u Travniku;
Niko (Pero) Bobaš, rođen 1937. u Travniku;
Srećo (Franjo) Bobaš, rođen 1963. u Travniku;
Slavko (Fabijan) Bobaš, rođen 1946. u Travniku;
Franjo (Mijo) Pušelja, rođen 1971. u Travniku;
Ljubo (Bariša) Pušelja, rođen 1956. u Travniku;
Luka (Mato) Balta, rođen 1969. u Travniku;
Ivo (Niko) Balta, rođen 1964. u Travniku;
Anto (Franjo) Balta, rođen 1959. u Travniku;
Jozo (Franjo) Balta, rođen 1971. u Travniku;
Nikica (Franjo) Balta, rođen 1968. u Travniku;
Anto (Mijo) Matić, rođen 1963. u Travniku;
Ivo (Jozo) Volić, rođen 1953. u Travniku;
Predrag Pušelja
Mijo ili Jakov Tavić

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.