Padom Petrinje četnici zavladali Banijom

Autor: Dražen Krajcar

Petrinja, najveći hrvatski grad na Banovini, okupiran je od stranje JNA i pobunjenih Srba 21. rujna 1991. godine. Time je agresor praktički u tom dijelu Hrvatske ostvario zamišljenu liniju Velike Srbije jer su već ranije osvojeni Glina, Topusko i Hrvatska Kostajnica.

Još godinu dana ranije, u rujnu 1990., Srbi iz Petrinje i okolnih sela pobunili su se zbog postavljanja hrvatskog grba na na policijsku postaju. Došlo je do nereda u kojem su pobunjenici oružjem napali postaju te iz nje pokušali oteti uskladišteno oružje. Napad je odbijen intervencijom petrinjskih policajaca i njihovih kolega koji su pristigli iz Zagreba. Situacija se naglo pogoršava u srpnju i kolovozu 1991. godine kada dolazi do pokolja i protjerivanja hrvatskog stanovništva iz okolice Petrinje: Hrastovica, Kraljevčani, Hrvatski Čuntić i druga mjesta. Sam grad dolazi pod udar srpskih paravojnih postrojba sastavljenih od domaćih Srba i četničkih jedinica iz Srbije, te snaga JNA.

Naposljetku 2. rujna krenuo je sveopći napad na grad. Tenkovi i oklopna vozila iz vojarne u središtu Petrinje izašli su na ulice te je počelo razaranje koordinirano s napadom na grad iz okolnih pravaca. Pričuvni sastav ZNG-a Petrinje pozvao je sve muškarce u dobi od 18 do 50 godina da se jave na raspolaganje jedinicama za obranu Petrinje. Branitelji su pružali žestok otpor na prilazima gradu: Taborište, Pecki i drugdje, ali neprijatelj je bio prejak.

Najžešći napad dogodio se navedenog 21. rujna kada je Petrinja u 18.30 sati konačno pala u neprijateljske ruke. Nakon toga započeo je krvavi pir u kojem je u Petrinji i okolici ubijeno više od 250 civila, mahom starije dobi, ali i djece u dobi od 10 do 13 godina.

Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.