Foto: Screenshot

Ovu Vucinu hitčinu sigurno niste čuli: Posvetio je ekipi iz Livna, a tekst će vas raspametiti

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Na današnji dan u Livnu je osnovana slavna brigada HVO-a “Petar Krešimir IV”. Brigada je osnovana 23. rujna 1991. godine nakon sastanka Kriznog stožera u selu Dobrom kada su sve vojne formacije, vodovi, seoske straže i rezervni sastav policije objedinjeni u jedinstvenu brigadu.

Foto: Facebook

Livanjska brigada je tijekom rata branila 80 kilometara dugu bojišnicu, a upravo je ova brigada ostvarila prve pobjede HVO-a protiv JNA i Ratka Mladića u travnju 1992. godine kada su se vodile teške borbe za obranu livanjskog kraja.


81 poginuli pripadnik

Pripadnici brigade “Petar Krešimir IV” dali su veliki obol tijekom rata u BiH, a poginulo ih je 81. Ovaj se dan u Livnu slavi kao Dan branitelja, a za sve poginule i umrle branitelje toga kraja služi se misa.

Zanimljivo je da je upravo ova brigada mnogima bila inspiracija za ratne hitove, pa ju je osim Marka Perkovića Thompsona i Ive Amulića opjevao i Siniša Vuco.

Petar Krešimir IV

Svi ko jedan danas smo mi
Uspravno stali u stroj
Dušmanu jasno rekli ne
Želimo sačuvati dom

Promijenit nam ime njihov je plan
Proljeću oduzeti sjaj
Sve što je naše branimo
Hrabro na noge stanimo

Spremni smo i život dat
Za narod svoj da ima mir
Mi smo brigada livanjska
“Petar Krešimir”
Htjeli su uzeti naše polje
Hrastove šume i sve
Nikada oni shvatili nisu
Ne damo ništa svoje

Sutra kad odsjaj sunca
Najavi slobodu i mir
Naša će djeca slaviti
Brigadu “Petar Krešimir”

 
Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.