fbpx
Foto: Božidar Vukićević

OVO TRGA OD BOLI! NA POTRESNOJ RATNOJ FOTOGRAFIJI JE MARIO: Lijepog, mrtvog mladića zvali su ‘seksi’. Pričali smo s autorom, evo čega se sjeća.

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 24. listopada 1991. godine u Prekopakri je na pakračkom ratištu smrtno stradao mladi hrvatski branitelj Mario Svjetličić.

Upravo tada nastala je i jedna od najpotresnijih fotografija iz Domovinskog rata na kojoj je uz mrtvo tijelo mladića lijepog lica izložena uokvirena slika Josipa Broza – Tita.

Autor fotografije: Tako sam ga zatekao…

Je li riječ o pripremljenoj kulisi ili je fotograf ulovio trenutak koji je zatekao, doznali smo od autora fotografije Božidara Vukićevića za koju on sam kaže da je vrlo čest motiv u različitim obljetnicama i komemoracijama:

“Moram priznati da se ne sjećam previše jer sam nakon svega taj nesretni rat ostavio iza sebe”, kaže sadašnji urednik CROPIX-a i časopisa “Otvoreno more”.

“No, pamtim da je bio početak rata, znam da sam se tamo vrtio i da oko tijela mladog, ubijenog branitelja nije bilo previše ljudi. Jednostavno sam uzeo fotoaparat i ovjekovječio scenu točno onakvu kakvu sam zatekao”, objasnio nam je ovaj bivši fotoreporter koji je tada radio za Slobodnu Dalmaciju.

“Titova slika je bila tako naslonjena, ja je nisam namještao”, objašnjava nam nevjerojatnu simboliku Josipa Broza – Tita koji dominantno, u maniri egzekutora, stoji uz mrtvo tijelo Marija Svjetličića.

FOTO: Božidar Vukičević

Mario je volio ‘”sastavljati” motore, a volio je i modu
Mladić sa potresne fotografije rođen je 12. srpnja 1972. godine u Pakracu u kojem je i odrastao uz roditelje i starijeg brata Damira. U Daruvaru je završio srednju prometnu školu za vozača kamiona.

“Volio je motocikle, frizirati i sastavljati motore. Zajedno s bratom kupio bi stari, hrđavi motor te ga cijelu zimu obnavljao i na proljeće završio i prodao. Tim novcem uspio si je platiti vozački ispit. Nadimak mu je bio “seksi” jer je uvijek imao najmoderniju odjeću koju mu je uvelike po mjeri šivala njegova majka. U njezinu sjećanju ostao je kao vrijedno, dobro, sposobno, vrlo pametno i snalažljivo dijete. Volio je igrati šah i peći palačinke. Bio je talentiran za crtanje i slikanje. U ljeto 1990. pozvan je na odsluženje vojnog roka u JNA, najprije u Makedoniji, a zatim Kosovu. U vojsci je vozio sanitetsko vozilo”, piše o mladom, pokojnom hrvatskom branitelju u knjizi “Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.” autora Stjepana Benkovića i Branka Križana.

Smrt iza škole

“Nakon odsluženja vojnog roka, vraća se kući početkom svibnja 1991. godine. S bratom je u rujnu pristupo u pričuvni sastav MUP-a RH s kojim sudjeluje u borbama na pakračkom i lipičkom ratištu. Osim što je držao položaje u Pakracu, Prekopakri i Lipiku, sudjelovao je u oslobađanju sela Kukunjevac i Dobrovac. Njegov mladi život prekinula je minobacačka granata koja je pala iza škole u Prekopakri i zadala mu smrtonosne rane.
Od iste je granate ranjen i njegov brat te još četvorica branitelja. Doktor Kinčl „Igla“ brzo je intervenirao, no Mariu nije bilo spasa. Suborci ga se sjećaju kao velikog domoljuba i hrabrog vojnika”.
Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.