Morh

OVO SVI ŽELE VIDJETI! U Zemuniku prezentacija američkog ‘Patriota’

Autor: S.V.

U okviru međunarodne vojne vježbe “Astral Knight 21”, u kojoj sudjeluje i američki sustav protuzračne obrane “Patriot” iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC – Army Air and Missile Defense Command), u srijedu, 19. svibnja 2021. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održat će se Dan za medije.

Ovaj sustav po prvi puta je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje.

Prezentacija Patriota

Riječ je o navođenom sustavu protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak koji se trenutno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a. Modularni je i visoko mobilni sustav koji osigurava koordinirani, sigurni i integrirani sustav protuzračne obrane.

“Astral Knight 21” je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Talijanske Republike, Republike Slovenije, Crne Gore, Republike Albanije i Republike Hrvatske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.