fbpx
Foto: Udruga dr. Ante Starčević, Tovarnik

OVO SU TIJELA 67 HRVATA IZ LOVASA: Pripadnici postrojbe ‘Dušan Silni’ su ih pobili na užasne načine

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U neprijateljskom pohodu, srpski je okupator osobito okrutno postupio prema mještanima Lovasa i Opatovca, a nemili su se događaji odvijali od listopada 1991. godine. Posebnu tragediju doživjela su 67 mještana Lovasa čija su tijela nakon pronalaska u masovnoj grobnici, pokopana na današnji dan, 21. ožujka 1998. godine.

Sjećanje na pokop 67 žrtava velikosrpskog zločinačkog pothvata, svake godine započinje polaganjem vijenaca na spomen obilježju masovne grobnice na lovaskom katoličkom groblju, a potom misom i prisjećanjem na nesretne Hrvate koji nisu preživjeli torture.

Foto: Udruga dr. Ante Starčević, Tovarnik

Postrojba “Dušan Silni” počinila strašna zvjerstva

Ubojstva, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena i prisilni rad, bili su samo dio svakodnevnih strahota: logori, spaljena i devastirana crkva Sv. Mihaela stara oko 250 godina, počupani križevi i raspela po selu i oko njega, ubojstva u kapelici sv. Florijana na groblju, užasna ubojstva mladih ljudi, ubojstvo 11 žena, djece, staraca, okrutna ubojstva po kućama, na ulicama, garažama i podrumima…


Posebno jeziv događaj odvio se 18. listopada 1991. godine kada je skupina od 51 lovaskog Hrvata prisilno odvedena na čišćenje minskog polja. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Presuda nema, osumnjičeni polako umiru

Veliki broj mještana Lovasa mučen je na najzvjerskije načine. Ljudi i žene udarani su pendrecima, šipkama i kabelima, vađeni su im zubi i stavljana sol na rane, zabilježeni su slučajevi mučenja strujom i bušenja nogu bušilicom, ranjavani su noževima.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ove ratne zločine od 2007. godine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe “Dušan Silni” u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin – ubojstvo 70 civila u Lovasu. Suđenje za ovaj zločin traje više od desetljeća, a petorica optuženih u međuvremenu su preminula.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.