fbpx
Foto: Dnevno

Ovo su ljudi koji su zarobili srpske pobunjenike u Pakracu

Autor: Snježana Vučković

U skladu s kalendarom obilježavanja značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, prigodno i već tradicionalno obilježen je datum 1./2. ožujka 1991. godine, kao početak oružane borbe hrvatskog naroda za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Navedeni datumi značajni su datumi za povijest Republike Hrvatske. Naime, tada je u Pakračkoj policijskoj postaji, po naredbi njihova zapovjednika, došlo do razoružanja 16 policajaca Hrvata, a ostala četvorica su bila udaljena s dužnosti. S policijske postaje skinuta je hrvatska zastava i postavljena je zastava Republike Srbije. Uskoro je o ovom događaju bio obaviješten Zagreb, a zatim i postrojbe Specijalne policije u Bjelovaru. Potom se i JNA uključila u srpsku pobunu. Iz vojarne JNA u Bjelovaru je prema Lipiku krenula kolona od 10 tenkova koja je kroz Pakrac prošla kasno navečer.

Foto: Dnevno

 

Munjevita akcija

Drugoga dana hrvatski specijalci koji su došli iz Bjelovara, te ATJ Sljeme iz Zagreba gdje su bili i pripadnici kasnije utemeljene Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“ u jednoj su munjevitoj akciji povratili policijsku postaju u nadležnost hrvatske države. Na njih su tom prilikom zapucali pobunjeni srpski policajci s položaja na Kalvariji. Uzvratili su im hrvatski specijalci te su zarobljena 32 pobunjena policajca. Hrvatske su postrojbe uskoro doznale da srpski pobunjenici spremaju novi i snažniji napad na policijsku postaju. Radi sprječavanja velikosrba da ponovno zauzmu postaju i radi obrane Pakraca, u Pakrac su se zaputila dva autobusa hrvatskih policajaca. Oko 18 sati su stigli u Pakrac. Čim su izašli iz autobusa, policajce je zasula snažna puščana paljba sa položaja na okolnim brdima te iz strojnice sa tornja pravoslavne crkve.
“Rode” na obljetnici

Ratni pripadnici specijalne jedinice Roda Varaždin, prema Programu obilježavanja 30. godišnjice početka Domovinskog rata, 2. ožujka, prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi UBDM u Pakracu, nakon čega je uslijedio Mimohod pobjednika od crkve do novosagrađenog
Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u centu Pakraca gdje se održala centralna svečanost u sklopu koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

 
Foto: Dnevno

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.