Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘OVO MI JE VRIJEDNIJE OD POLA MILIJUNA EURA!’ Ademiju dodijeljeno priznanje: Naš general ponosan do neba

Autor: Dnevno.hr/S.V.

U prepunoj dvorani Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u srijedu je svečano dodijeljeno tradicionalno priznanje “Bili smo prvi kad je trebalo” za najbolju knjigu iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata za 2022., koje organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Prosudbeni sud sastavljen od hrvatskih branitelja, na čelu sa Mladenom Pavkovićem, od 16 knjiga koje su ove godine pristigle na natječaj, najboljom je proglasio knjigu Rahima Ademija “Samo istina: Ratni dnevnik generala Hrvatske vojske”, u nakladi Večernjeg lista, a u kojoj se umirovljeni časnik i general uz ostalo opširno osvrće na devet vojnih operacija koje su igrale ključnu ulogu u Domovinskom ratu te donijele slobodu i mir Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ili drugim riječima – otima zaboravu ljude i događaje.

General emotivno o priznanju

“Da mi je netko na račun uplatio pola milijuna eura, ili dao ovu nagradu, vjerujte izabrao bih ovu nagradu”, rekao je uz ostalo duboko potresen i neizmjerno sretan general Rahim Ademi.

“Samim naslovom knjige, autor je, kako je i prigodom prvog njezina predstavljanja, istaknuo častan i ugledan hrvatski general i književnik Ivan Tolj, odredio smjer, namjeru i razlog objelodanjivanja. Međutim, poglavito je zanimljivo poglavlje koje govori o njegovu udaru pod optužbom za albanski nacionalizam, pa sve do izmišljenih optužbi zbog kojih se morao i branio u Haagu, ali i pred hrvatskim sudovima”, kazao je Pavković, dok su još govorili i veleposlanik Republike Kosovo u Zagrebu NJ. E. dr. Martin Berishaj, general i dr. znanosti Slavko Barić, dr. Branko Sruk, Miodrag Demo, prof. dr. Domagoj Knežević, inače posebni savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova te prof. dr. Josip Jurčević.

Samo istina

Pojedini govornici istaknuli su kako je nagrađena knjiga već nakon izlaska naišla na različite reakcije, no Ademiju je ipak bilo najvažnije da iznese istinu iz vremena ponosa i slave, bez obzira na to hoće li to i kako će to i na koji način pojedinci ili dio javnosti prihvatiti.

Moderator ovoga događaja bio je dramski umjetnik Dragan Despot.




Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.