Foto: Vojko Bašić/Cropix

Ovo kida dušu: Ispunjena posmrtna želja preminulog branitelja Ivana

Autor: Dnevno.hr

U Splitu je u utorak preminuo Ivan Veber, branitelj i ratni vojni invalid, koji je posljednjih godina svog života bio zatočenik svog stana. Veberu je prije dvije godine amputirana noga, nakon čega je ovaj branitelj ostao doslovno prikovan za krevet u svom splitskom stanu, ovisan o dobroj volji svoje sestre, prijatelja i susjeda. Njegov prijatelj Andrija Lipanović, predsjednik udruge “Vjeruj i djeluj”, koji mu je pokušao pomoći da se prikupi novac za montiranje rampe za osobe s invaliditetom na stepeništu zgrade, otkrio je da je Ivanova posljednja želja ispunjena. Novac koji je prikupljen za njega bit će doniran udruzi “Prijatelj” iz Omiša, piše Slobodna Dalmacija.

Preminuo je branitelj Ivo, zatočenik svog stana: ‘Ovo je kao u Alan Fordu. Kad moram izaći, zovem Hitnu’


“Pokojni Ivan je u razgovoru sa mnom izrazio želju ako se skupi i više nego što je njemu potrebno, novac uložimo u nekoga kome je najpotrebnije u tome momentu. U razgovoru s Vesnom Golemac iz udruge Autizam Split, odlučio sam skupljene novce za Ivana Vebera u iznosu od 2.853,81 eura, proslijediti udruzi “Prijatelj” iz Omiša za nabavku opreme koja im je itekako potrebna u radu s djecom”, najavio je Lipanović.

“Našem Ivanu spokoj vječni, jer se veličina čovika ne miri tjelesnom težinom i nemoći u onome momentu, nego u želji i nadi koju mi je ostavija u prijateljskom razgovoru da pomognemo onome kome je najpotrebnije i da se njegov slučaj ne dogodi nikome više. Ovo prvo je ispunjeno, a za ovo drugo se moramo svi skupa stavit i ubuduće više nikada i nikome ne dozvolit ovakvo nešto”, dodao je Lipanović.

Tužan kraj

Podsjetimo, Ivan se kao predstavnik stanara deset godina borio da se na stepeništu zgrade ugradi rampa za osobe s invaliditetom i to nije dočekao. Slobodna Dalmacija piše kako rampa nije ugrađena jer je trebala obuhvatiti dio javne površine, a za takav “ustupak” Grad Split nikad nije imao sluha.

Foto: Vojko Bašić/Cropix

Druga opcija bila je ugradnja kose rampe na čestici zgrade koju bi stanari morali sami platiti. Stanari ove zgrade u Jeretovoj ulici to si nisu mogli priuštiti ni iz pričuve niti iz svog džepa pa je Ivanov prijatelj Andrija Lipanović krajem rujna je pokrenuo donacijsku akciju prikupljanja novca za rampu i ostale potrepštine za normalan život branitelja.

Ivan je preminuo čekajući…
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.