Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ovo je prvi Anušićev potez: Hitno mijenja Zakon da dio vojnika ne stane bez mirovine

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ministarstvo obrane je u javno savjetovanje uputilo prijedlog izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se za vojnike i mornare dobna granica za stjecanje prava na odlazak iz službe podiže sa sadašnjih 45 na 50 godina.

U promjene Zakona se ide da bi svi vojnici nakon završetka svoje vojne službe imali pravo otići u punu mirovinu, stoji u obrazloženju zakonskih izmjena.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Spas za dio vojnika, neće ostati bez prava na mirovinu

Bez obzira na to što vojnici imaju beneficirani radni staž, nekim pripadnicima Oružanih snaga vojna služba po sili zakona prestaje prije nego što uspiju skupiti dovoljno staža kako bi odmah po odlasku iz vojske mogli aktivirati pravo za odlazak u mirovinu.

Stoga je Ministarstvo obrane predložilo izmjenu spomenutog Zakona po hitnom postupku kako vojnici kojima će vojna služba završiti već 31. prosinca ove godine ne bi ostali bez prava na mirovinu. Podizanje dobne granice za prestanak vojne službe s 45 na 50 godina očito će biti upamćen kao jedan od prvih poteza u mandatu Ivana Anušića, koji je na dužnost ministra obrane stupio prije manje od mjesec dana, piše Jutarnji list.

Vojna vozila Bradley krenula iz Rijeke u Slavonski Brod
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.